Jiří Zimola

Datum narození: 28. 3. 1971
Místo narození: Třebíč
Profese: politik ČSSD, bývalý jihočeský hejtman
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Politik Jiří Zimola je znám hlavně jako někdejší hejtman Jihočeského kraje. Byl také poslancem a v roce 2013 se mohl stát ministrem. Kariéru mu však zkomplikovala mj. lež o schůzce s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech.

Lánská schůzka se konala v den vyhlášení výsledků voleb v říjnu 2013. Pozvání prezidenta Miloše Zeman přijali vlivní sociální demokraté Michal Hašek, Milan Chovanec, Zdeněk Škromach, Jeroným Tejc a Jiří Zimola. Plánovali, jak odstaví od moci předsedu strany Bohuslava Sobotku. Nejprve svůj pobyt v Lánech veřejně popírali, když už to nešlo jinak, schůzku přiznali.

JIŘÍ ZIMOLA - PROČ NECHTĚL VOLIT ČSSD 

Tehdejší hejtman Jiří Zimola byl vážným adeptem ČSSD na post ministra pro místní rozvoj. Nestal se jím a posléze rovněž kvůli lánské schůzce rezignoval i na poslanecký mandát. V čele jižních Čech, které vedl od roku 2008, však zůstal. Vrátil se také do vedení strany.

Po krajských volbách v roce 2012 vytvořila jihočeská ČSSD koalici s druhou KSČM, s jinými stranami shodu nenašla. Jiří Zimola obhájil hejtmanské křeslo. Pro obhajobu se Jiří Zimola opět rozhodl v krajských volbách 2016. Hejtmana jako lídra kandidátky podpořilo přes 65% hlasujících jihočeských sociálních demokratů.

V dubnu 2016 Jiří Zimola provázel prezidenta Miloše Zemana při jeho cestě po jižních Čechách. Rok nato hejtman na svůj post rezignoval, a to v souvislosti s aférou kolem chaty v Lipně nad Vltavou. Kvůli tomu též přišel o post lídra ČSSD pro parlamentní volby 2017. Jedničkou kandidátky se stal exstarosta Písku, advokát Ondřej Veselý.

Po volbách 2017 měl Jiří Zimola zálusk stát se předsedou ČSSD. Trumfnul jej však Jan Hamáček a on se stal "pouze" 1. místopředsedou strany. Na tento post rezignoval v listopadu 2018.

Předseda jihočeské sociální demokracie a bývalý hejtman Jiří Zimola hodlá v krajských volbách v příštím roce kandidovat za hnutí Změna 2020. Jedná se podle něj o hnutí členů ČSSD i nestraníků.

Jiří Zimola se sice narodil v Třebíči, když mu byl rok, stěhoval se s rodiči do Nové Bystřice na Jindřichohradecku. Když dospěl, v Nové Bystřici nejprve učil češtinu a dějepis, pak vstoupil do politiky. V roce 1998 se stal poprvé starostou města, o dva roky později vstoupil do ČSSD.

O JIŘÍM ZIMOLOVI ČTĚTE ZDE>>

Jiří Zimola hrával závodně fotbal, a to dokonce na divizní úrovni. Věnuje se také horolezectví a běhá. Na svém webu uveřejňuje, jakou knihu právě čte.

S manželkou Ditou Zimolovou měl Jiří Zimola dvě děti - syna Adama a dceru Lindu. Ve svých čtyřiceti letech se politik rozhodl, že se rozvede, učarovala mu totiž mladší Jana Příhodová, která uspěla v soutěži Miss Blond. S ní má dceru Laru.

 

Články o celebritě

Zemana namíchla „vzpoura méně schopných“ proti ANO. Po neúspěchu Ludvíka volit nepůjde Zemana namíchla „vzpoura méně schopných“ proti ANO. Po neúspěchu Ludvíka volit nepůjde Uplynulé krajské volby ovládlo hnutí ANO, vítězství ale pro něj může mít hořkou dohru. Už nyní je ji... číst článek
Červený svetr ČSSD nestačil. Hamáček: „Z boje neutíkám.“ Co ho nejvíc zklamalo? Červený svetr ČSSD nestačil. Hamáček: „Z boje neutíkám.“ Co ho nejvíc zklamalo? Vsadili na tvář Jana Hamáčka (ČSSD), vicepremiéra, který během jarní první vlny koronaviru zaujal če... číst článek
ČSSD před volbami opustily známé tváře. Maláčová ostře zkritizovala Zimolu s Foldynou ČSSD před volbami opustily známé tváře. Maláčová ostře zkritizovala Zimolu s Foldynou Krátce před podzimními volbami opouštějí vládní sociální demokracii (ČSSD) výrazné tváře. Někdejší p... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Stanislav Mišák
Stanislav Mišák
zobrazit profil Zuzana Ožanová
Zuzana Ožanová
zobrazit profil Lenka Kozlová
Lenka Kozlová
zobrazit profil Miroslav Tancoš
Miroslav Tancoš
zobrazit profil Naděžda Šišková
Naděžda Šišková
zobrazit profil Jiří Snížek
Jiří Snížek
zobrazit profil Jaroslav  Menšík
Jaroslav Menšík
zobrazit profil Petr Nečas
Petr Nečas