Jan Vondráček

Jan Vondráček

Datum narození: 16. 8. 1966
Místo narození: Praha
Profese: herec, dabér
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

Jan Vondráček, který za dabing i za své divadelní výkony dostal několik cen, se v lednu 2023 stal hlasem pražských tramvají.

Cesta Jana Vondráčka k herectví nebyla jednoduchá. Jeho otec byl sice vášnivý ochotník a syna dal do dramatického kroužku, což však k přijetí na konzervatoř nestačilo. Studoval tedy gymnázium a hrál a zpíval s vlastní kapelou.

JAN VONDRÁČEK - KAMARÁD VRAHA MRÁZKA

Jan Vondráček byl oceněn za Lelia

K divadlu se Jan Vondráček vrátil během vojny, kde účinkoval v Armádním uměleckém souboru. Po vojně se na konzervatoř dostal a vystudoval i DAMU (absolvoval v roce 1994).

Působil v Divadle Rozmanitostí či v Dejvickém divadle, až zakotvil v Divadle v Dlouhé. Zde Jan Vondráček patřil k nepřehlédnutelným postavám, a to nejen díky své výšce. Hrál např. jednu z hlavních rolí v Dostojevského Běsech, a to spolu s Davidem Prachařem, dále v Mannově Kouzelném vrchu nebo postavu Lelia ve Lháři, za níž získal Cenu Alfréda Radoka.

Koho  Vondráček mluví v Mentalistovi?

Hlas Jana Vondráčka se televizním divákům vryl do paměti díky seriálu Mentalista, kde namluvil hlavní postavu Patrika Janea. V roce 2010 obdržel za tento dabérský výkon diváckou Cenu Františka Filipovského.

Jan Vondráček namluvil desítky dalších postav v nejrůznějších filmech (Kmotr II, Liška a pes, Bídníci, Kajínek nebo Merlin) a seriálech (kromě Mentalisty vzpomeňme na Simpsnovi, Ztraceni nebo Pohotovost). Dabuje například herce, jako jsou Chris O'Dowd a Bradley Cooper.

Vondráček bez problémů střídá hlasy

Je skvělým dabérem, který umí střídat odlišné hlasy a zpívat i se změněným hlasem, což předvedl při namlouvání audiokazety Hobit - podle předlohy J. R. R. Tolkiena -, kde je mnoho písní i postav, přesto ji Jan Vondráček dokázal namluvit i nazpívat sám.

Jan Vondráček získal již tři ceny za herecký výkon na GRAND Festivalu smíchu v Pardubicích - za Lelia ve Lháři, za Pana Jana v inscenaci Souborné dílo Williama Shakespeara ve 120 minutách, za Pulce v Lidské tragikomedii.

Vondráček zazářil i na obrazovce

Jan Vondráček hrál v desítkách snímků jak televizních, tak filmových a v řadě seriálů. Debutoval v komedii Hynka Bočana Šéfe, vrať se! (1984), který byl hvězdně obsazen: Petr Nárožný, Karel Heřmánek, Naďa Konvalinková, Jiřina Bohdalová, Jaroslava Kretschmerová, Laďka Kozderková, Zdeněk Srstka a další.

Objevil se v Sametových vrazích (2005) po boku Michala Dlouhého, Jana Dolanského, Richarda Krajča, Alice Bendové a Lucie Benešové. Hrál ve filmech Lidice, Alois Nebel či Případ Kmotra s Ondřejem Vetchým v hlavní roli. Ze seriálů připomeňme České století, Život a doba soudce A. K. (hlavní postavu ztvárnil David Švehlík), Vraždy v kruhu (s Ivanem Trojanem), Policie Modrava či v životopisné sérii Marka Najbrta Já, Mattoni.

V lednu 2023 se Jan Vondráček stal hlasem pražských tramvají.

O JANU VONDRÁČKOVI ČTĚTE ZDE>>

Herec a dabér Jan Vondráček je ženatý (manželka Kateřina Vondráčková). Má syny Vojtěcha a Kryštofa, který je hudebník.

 

Články o celebritě

Rybová vyměnila Majera za Vondráčka: Sex plný smíchu! Rybová vyměnila Majera za Vondráčka: Sex plný smíchu! U namlouvání stanic pražské MHD tolik vzrušení Jan Vondráček (56) jistě nezažil. V primáckém seriálu... číst článek
Stydlivka Rybová trpí při erotických scénách: Strašně se bojím a jsem nervózní! Stydlivka Rybová trpí při erotických scénách: Strašně se bojím a jsem nervózní!  Jako herečka, navíc krásná, se erotickým scénám v různých filmech a seriálech nevyhne. Role kvůli t... číst článek
Do uší míří pokračování mysteriózního bestselleru i nový případ nonšalantního strážmistra Do uší míří pokračování mysteriózního bestselleru i nový případ nonšalantního strážmistra Detektivky a thrillery patří dlouhodobě k nejoblíbenějším žánrům i ve zvukové podobě. Potvrzuje to i... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Zuzana  Mauréry
Zuzana Mauréry
zobrazit profil Petra Vajdová
Petra Vajdová
zobrazit profil Martin Hofmann
Martin Hofmann
zobrazit profil Lucie Polišenská
Lucie Polišenská
zobrazit profil Jaroslav Plesl
Jaroslav Plesl
zobrazit profil Oldřich Nový
Oldřich Nový
zobrazit profil Rudolf Hrušínský ml.
Rudolf Hrušínský ml.