Martin Havel

Martin Havel

Datum narození: 21. 3. 1966
Místo narození: Karlovy Vary
Profese: karlovarský hejtman za ČSSD
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Politik, právník a manažer Martin Havel je znám jako karlovarský hejtman. Do funkce ho v roce 2015 vynesl předchozí rozpad krajské koalice ČSSD a KSČM. Nevadilo, že byl předtím hejtmanovým náměstkem.

Martin Havel vystudoval práva v Plzni. Když vypukla aféra okolo přidělování právnických titulů na zdejší univerzitě, hájil se tím, že studoval řádně, a to čtyři roky.

Karlovarský rodák dlouho působil jako celník. Do roku 2002 byl šéfem Celního úřadu Karlovy Vary. Pak se Martin Havel stal úředníkem karlovarského magistrátu, ne však úředníkem ledajakým. Dva roky byl tajemníkem magistrátu čili šéfem městských úředníků.

Dohlížel tak i na průběh akcí každoročního mezinárodního filmového festivalu, na který se v červenci sjíždí smetánka z celého světa. Zároveň už nikdo nepopírá eminentní ruský zájem o město.

Martin Havel z magistrátu odešel l do banky, rovnou se stal ředitelem karlovarské pobočky jedné banky. Pobočku vedl čtyři roky, než ho v roce 2008 volby vynesly do křesla hejtmanova zástupce. Tímtéž se Martin Havel, člen ČSSD, živil i po volbách v roce 2012. Byl také členem výboru pro region soudržnosti Severozápad. V roce 2010 se zkoušel dostat do parlamentu, poslancem zvolen ale nebyl.

Kvůli neshodám s koaliční KSČM rezignoval v polovině února 2015 karlovarský hejtman Josef Novotný, odešel pak z ČSSD. Nová koalice, v níž KSČM chyběla, vynesla v březnu 2015 do hejtmanského křesla Martina Havla. Hlasovalo pro něj 33 z 37 zastupitelů. V Karlových Varech v té době čelilo vážným potížím více politických subjektů.

Martin Havel je také členem širšího stranického vedení. V březnu 2016 vítal v Karlových Varech prezidenta Miloše Zemana. Martin Havel se pak stal karlovarským lídrem ČSSD pro krajské volby 2016.

Martin Havel je ženatý, může se pochlubit jednou dcerou a synem.

VŠE O KRAJSKÝCH A SENÁTNÍCH VOLBÁCH ZDE

 

Další Politici

zobrazit profil Rostislav Vyzula
Rostislav Vyzula
zobrazit profil Dalibor Zelený
Dalibor Zelený
zobrazit profil Petr Kajnar
Petr Kajnar
zobrazit profil Pavel Šindelář
Pavel Šindelář
zobrazit profil Ivana Mádlová
Ivana Mádlová
zobrazit profil Fidel  Castro
Fidel Castro
zobrazit profil Evžen Tošenovský
Evžen Tošenovský
zobrazit profil Olga Richterová
Olga Richterová