Martin Půta

Datum narození: 13. 9. 1971
Profese: politik hnutí SLK, 4. hejtman Libereckého kraje
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Politik hnutí Starostové pro Liberecký kraj (SLK) Martin Půta byl coby 4. tamní hejtman do krajských voleb 2020 vyslán post obhájit, což se mu podařilo.

Život Martina Půty je spojen s Libercem. Narodil se zde, absolvoval Gymnázium F. X. Šaldy, úplatek, z jehož přijetí byl v roce 2014 obviněn, se týkal rekonstrukce libereckého kostela sv. Máří Magdalény.

VÍCE O KAUZÁCH ŠÉFŮ MĚST A KRAJŮ NAJDETE ZDE>>

Do komunální politiky Martin Půta vstoupil v komunálních volbách 2002, po nichž získal křeslo starosty města Hrádek nad Nisou. Na post rezignoval roku 2012 v souvislosti se zvolením hejtmanem Libereckého kraje. 

Martin Půta kvůli krokům policie a státního zastupitelství pozastavil své něktejší přesednictví Starostů a nezávislých (STAN)Nástupcem byl v čele hnutí zvolen jeho předchůdce poslanec Petr Gazdík.

Protože kolegové dávali za Martinu Půtu ruku do ohně a obvinění považovali za vykonstruované, zůstal lídrem na libereckého hejtmana pro krajské volby 2016. Post obhájil.

Ještě počátkem toho roku se Libereckému kraji nevyhnula návštěva Miloše Zemana a Martin Půta musel sehrát roli hostitele. Dárek si nachystal velice originální, Miloš Zeman nevěřil svým očím.

V parlamentních volbách 2017 byl Martin Půta za hnutí STAN zvolen do Sněmovny. Poslaneckého mandátu se ale záhy vzdal s tím, že se chce nadále věnovat regionální politice.

Trestní kauza Martina Půty, 13 dalších osob a čtyřech firem se dostala až před soud. Státní zastupitelství jej vinilo z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby. V květnu 2020 byl krajským soudem obžaloby spolu s ostatními účastníky případu zproštěn.

Do voleb 2020 Martina Půtu vyslalo hnutí SLK, jehož se stal znovu členem roku 2017 (byl jím již v letech 2008 až 2914), křeslo libereckého hejtmana obhájit, což se mu opět podařilo. 

O MARTINU PŮTOVI ČTĚTE ZDE>>

Martin Půta má manželku Sylwii a dvě dcery, Veroniku a Viktorku. Žena Martina Půty se narodila v Polsku a její muž má Polsko mezi koníčky. Rád se věnuje také své velké zahradě a sportuje.

 

 

Články o celebritě

Rakušan: Čechy chápu, nežiju v paláci a Síkela musí líp komunikovat. Vládu hájil a prozradil novinku Rakušan: Čechy chápu, nežiju v paláci a Síkela musí líp komunikovat. Vládu hájil a prozradil novinku Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) se musí jeho kolega z kabinetu naučit lépe komunikovat s ... číst článek
Energetická krize je kritická: Pomoc bude potřebovat i střední třída. Tarif si žádá úpravy Energetická krize je kritická: Pomoc bude potřebovat i střední třída. Tarif si žádá úpravy Od října by měl domácnostem s neúměrně vysokými cenami energií ulevit úsporný tarif, jehož podobu sc... číst článek
Do Babiše zaryl kvůli Turówu hejtman. „Poláci čekali na slabou vládu,“ zuří expremiér Do Babiše zaryl kvůli Turówu hejtman. „Poláci čekali na slabou vládu,“ zuří expremiér Zástupci minulé vlády Andreje Babiše (ANO) měli podle hejtmana Libereckého kraje Martina Půty (Staro... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Adéla Šípová
Adéla Šípová
zobrazit profil Marie Pěnčíková
Marie Pěnčíková
zobrazit profil Filip IV. Španělský
Filip IV. Španělský
zobrazit profil Jiří Bláha
Jiří Bláha
zobrazit profil Jiří Maštálka
Jiří Maštálka
zobrazit profil Jakub Lepš
Jakub Lepš
zobrazit profil Jaroslav Zámečník
Jaroslav Zámečník
zobrazit profil Alexandr Lukašenko
Alexandr Lukašenko