Ondřej Trojan

Profese: režisér, producent a herec

Související celebrity

Životopis

Slavný režisér a příležitostný herec Ondřej Trojan, který patří mezi elitní české producenty, pochází z umělecké rodiny. Jeho otec Ladislav byl herec, stejně jako je jeho mladší bratr Ivan a synovec Josef.

Tím však výčet známých osobností v rodině nekončí. Manželkou Ivana Trojana, tedy ženou bratra, se stala též herečka Klára Pollertová-Trojanová. A za tchána má známý producent Ondřej Trojan slavného lékaře Pavla Pafka, který byl „dvorním“ doktorem prezidenta Václava Havla.

ONDŘEJ TROJAN – JAK HO HERCI VYŠPLOUCHLI

Trojanovy Želary Oscara nedostaly

Po absolvování pražské AMU Ondřej Trojan debutoval filmem Pějme píseň dokola scénáristů Jana Hřebejka a Petra Jarchovského. Druhým jeho počinem byl celovečerní výpravný velkofilm Želary, který měl úspěch doma i v zahraničí. Snímek, jímž na stříbrném plátně vdechl život postavám novely Zdeňky Legátové Jozova Hanule, dostal jedenáct nominací na Českého lva, jakož i na cenu Americké akademie filmových umění a věd Oscara.

Jako producent spolupracoval především s Janem Hřebejkem, s nímž připravil několik velmi úspěšných filmů: Pelíšky, Musíme si pomáhat, Pupendo, Horem pádem, Kráska v nesnázích, Medvídek, U mě dobrý a Občanský průkaz. Do svých snímků obsazuje stálice filmového nebe, jako jsou Aňa Geislerová, Ivan Trojan, Bolek Polívka, Jaroslav Dušek, Simona Stašová, Miroslav Donutil, Martin Myšička, či Tatiana Vilhelmová.

Trojan režíroval adaptaci Havlovy hry

Sám si Ondřej Trojan zahrál několik menších rolí ve filmech Cesta z města, Skřítek, Správce statku či Gympl. Divadelní režii se věnuje především v legendárním pražském Divadle Sklep. Společně s Tomášem Hanákem a Jiřím Fero Burdou založili vlastní produkční a obchodní společnost HelpArt T.H.A.

Režíroval mj. televizní záznam adaptace hry podle novely Václava Havla Život před sebou, kterou Divadlo Sklep uvádělo v adaptované verzi pod názvem Mlýny. Zde hráli: Otakáro Maria Schmidt, Tomáš Hanák, David Vávra, Jiří Fero Burda, Robert Nebřenský, Luboš Veselý, Jan Slovák, Monika Načeva, Petr Koutecký, a František Váša.

TROJANOVÝCH JE VÍC NEŽ HUJERŮ (...A DALŠÍ ZAJÍMAVOSTI)

 

Články o celebritě

Trojanová o Trojanovi: Ze šedesáti procent s námi žije někdo jiný Trojanová o Trojanovi: Ze šedesáti procent s námi žije někdo jiný Minulou neděli to byl hit. První část třídílné minisérie Docent si na České televizi pustilo více ne... číst článek
Nejsilnější okamžiky rozloučení s Ladislavem Trojanem (†90): Slzy, krátké smíření i vulgarity! Nejsilnější okamžiky rozloučení s Ladislavem Trojanem (†90): Slzy, krátké smíření i vulgarity! V pražském kostele sv. Ignáce se včera rodina, kolegové i přátelé rozloučili s hereckým bardem Ladis... číst článek
Zesnulý Ladislav Trojan (†90): Co odhalilo parte?! Zesnulý Ladislav Trojan (†90): Co odhalilo parte?! Truchlící rodina Trojanových zveřejnila parte svého táty a dědečka, herce Ladislava Trojana (†90). P... číst článek

Další Filmaři

zobrazit profil Martin Šulík
Martin Šulík
zobrazit profil Robert Hloz
Robert Hloz
zobrazit profil Don Cheadle
Don Cheadle
zobrazit profil Jan Prušinovský
Jan Prušinovský
zobrazit profil Jiří Chlumský
Jiří Chlumský
zobrazit profil Petr Slavík
Petr Slavík
zobrazit profil Juraj Jakubisko
Juraj Jakubisko
zobrazit profil Dalibor Záruba
Dalibor Záruba