Stanislav Mišák

Stanislav Mišák

Profese: zlínský hejtman

Související celebrity

Životopis

Politik Stanislav Mišák je znám od roku 2008 jako hejtman Zlínského kraje za ČSSD. V Zlínském kraji byl jedním z nejpopulárnějších politiků, což však zakolísalo roku 2012, kdy kandidoval do senátu v obvodu Zlín a byl poražen Tomio Okamurou, který získal téměř dvakrát více hlasů. Stanislav Mišák poté i nějaký čas zvažoval, že s politikou skončí, ale nakonec neodstoupil.

Stanislav Mišák se narodil 9. listopadu ve Štítné nad Vláří-Popov. Ze střední školy vyšel jako vyučený veterinář, z vysoké v Brně roku 1978 už jako zvěrolékař s titulem MVDr. Pracoval pak jako veterinář, mimo jiné i jako ředitel Veterinárního asanačního ústavu v Otrokovicích, kde se nakonec rozhodl zůstat. Po deseti letech v Otrokovicích byl Stanislav Mišák zvolen zastupitelem obce a v roce 1994 starostou. Tím zůstal celých 6 volebních období.

V roce 1998 vstoupil Stanislav Mišák do ČSSD, tudíž kandidoval na kandidátce této strany, přesto však stále vyhrával. V roce 2000 a 2002 se pokoušel dostat do Senátu PČR v obvodu číslo 80 – Zlín, avšak poprvé skončil v druhém kole s 48,98% hlasů, vyhrál Jiří Stodůlka za Čtyřkoalici. Podruhé se Stanislav Mišák umístil v prvním kole až pátý s 11,40 % hlasů. Do senátu kandidoval ještě v roce 2012, v druhém kole však prohrál s Tomiem Okamurou v poměru hlasů 33,76% ku 66,23%.

Roku 2008 byl Stanislav Mišák lídrem kandidátky ČSSD a protože sociální demokraté ve volbách zvítězili, byl 12. listopadu 2008 zvolen hejtmanem Zlínského kraje. Proto také v o čtyři roky později rezignoval na post zastupitele Otrokovic s odůvodněním, že chce veškerou energii věnovat kraji.

Stanislav Mišák je ženatý a má dvě děti – dceru Petru a syna Stanislava.

 

Další Politici

zobrazit profil Ondřej Knotek
Ondřej Knotek
zobrazit profil Ivan Strachoň
Ivan Strachoň
zobrazit profil Roman Línek
Roman Línek
zobrazit profil Michal Šalomoun
Michal Šalomoun
zobrazit profil Petr Letocha
Petr Letocha
zobrazit profil Jaroslav Doubrava
Jaroslav Doubrava
zobrazit profil Margaret Thatcher
Margaret Thatcher
zobrazit profil Anna Svídnická
Anna Svídnická