Jiří Rozbořil

Jiří Rozbořil

Datum narození: 16. 2. 1962
Místo narození: Šternberk
Profese: olomoucký hejtman
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Jiří Rozbořil je člen ČSSD a od roku 2012 také hejtman Olomouckého kraje. Přestože byl podezřívaný z podplácení, z funkce neodstoupil a obvinění odmítl. Věnuje se charitativním aktivitám.

Jiří Rozbořil se narodil 16. února 1962 ve Šternberku. Vystudoval Střední průmyslovou školu elektrotechnickou a Vysokou školu báňskou v Ostravě, fakultu strojní a elektrotechnickou. Poté působil jako vedoucí výroby v Moravských železárnách v Olomouci. Když s prací skončil, zkoušel obchodovat.

V roce 1995 vstoupil do ČSSD. Po šesti letech maloobchod zavřel a začal dělat ředitele obchodních domů Kaufland ČR. V roce 2003 nastoupil Jiří Rozbořil jako náměstek provozního odboru na olomoucké fakultní nemocnici. Když byl v roce 2012 zvolen hejtmanem Olomouckého kraje, skončil i s touto prací, aby mohl věnovat veškerou energii politice.

Jiří Rozbořil má členství i v charitativní organizaci LIONS, která pomáhá dětem, ale i starším lidem, kteří se ocitají v těžké životní situaci. Sám finančně podporuje lidi s mentálním postižením. Jiří Rozbořil je ženatý a má tři děti.

Přestože Jiří Rozbořil do ČSSD vstoupil už v roce 1995, první politický úspěch zaznamenal až v roce 2006, kdy byl zvolen do Zastupitelstva Olomouckého kraje. Mandát obhájil v roce 2010 a v roce 2012 byl zvolen hejtmanem Olomouckého kraje.

15. října 2015 byl Jiří Rozbořil obviněn Úřadem pro odhalování organizovaného zločinu z uplácení olomoucké policie a expozituru GIBS. Všechna obvinění však odmítl a i přes výzvy Bohuslava Sobotky a Milana Chovance nepodal ani rezignaci na pozici hejtmana.

 

Články o celebritě

Babiš podporuje „sestřelení“ vlastního hejtmana. Výběr Košty se mu prý nepovedl Babiš podporuje „sestřelení“ vlastního hejtmana. Výběr Košty se mu prý nepovedl Zastupitelský klub ANO v Olomouckém kraji společně se členy krajského předsednictva hnutí vyzvali k ... číst článek
„Palermo,“ vypěnil Babiš po ztrátě hejtmana. Plzeňsko je prý jako sicilská mafie „Palermo,“ vypěnil Babiš po ztrátě hejtmana. Plzeňsko je prý jako sicilská mafie Vicepremiér Andrej Babiš v úterý slaví svátek, ale při budování krajských koalic nemá moc důvodů k r... číst článek
Olomoucký lídr Zemánek: Žádná strana není křišťálově čistá, ani ČSSD Olomoucký lídr Zemánek: Žádná strana není křišťálově čistá, ani ČSSD Jiří Zemánek je jedenapadesátiletý kandidát ČSSD, poslanec, zastupitel Olomouckého kraje a radní měs... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Miloš Petera
Miloš Petera
zobrazit profil Sergej Lavrov
Sergej Lavrov
zobrazit profil Ivana Cabrnochová
Ivana Cabrnochová
zobrazit profil Miloš Zeman
Miloš Zeman
zobrazit profil Vladimír Špidla
Vladimír Špidla
zobrazit profil Monika Jarošová
Monika Jarošová
zobrazit profil Miroslav Adámek
Miroslav Adámek