Jaroslav Palas

Jaroslav Palas

Datum narození: 2. 10. 1952
Místo narození: Bruntál
Profese: politik
Znamení: Váhy

Související celebrity

Životopis

Jaroslav Palas je politik opředený nejasnostmi o původu jeho majetku. Býval ministrem zemědělství, moravskoslezským hejtmanem i senátorem. Žádné z různých podezření ohledně Jaroslava Palase policie nevyhodnotila jako trestný čin.

Jaroslav Palas je absolventem vysoké školy vinařské v bulharském Plovdivu. Doma prošel od začátku 90. let různými politickými stranami. Nejprve se stal poslancem za KSČM. Stranu, za jejíž totalitní předchůdkyni poslancoval i otec, Jaroslav Palas opustil. Vstoupil do Levého bloku, ten opustil a už v roce 1995 byl poslancem ČSSD.

Vyneslo mu to v roce 2002 křeslo ministra zemědělství pod premiéry Vladimírem Špidlou a Stanislavem Grossem. Protože se účastnil rozhodování o nevýhodném prodeji státního podílu ve firmě Setuza, ČSSD Jaroslava Palase vyřadila v roce 2006 z kandidátky do parlamentu. Kauza Setuza se spojovala s podsvětím, s Tomášem Pitrem a Františkem Mrázkem. Jaroslav Palas jako ministr čelil nařčením z klientelismu a korupce.

Navzdory tomu všemu se v roce 2008 Jaroslav Palas stal moravskoslezským hejtmanem. Vydržel v té funkci po celé volební období do roku 2012, k tomu byl v roce 2010 zvolen také senátorem za obvod Bruntál. ČSSD Jaroslav Palas opustil v roce 2012, aby v Senátu pomohl KSČM a SPOZ k vytvoření klubu. Vždy míval blízko k Miloši Zemanovi. V Senátu pracoval také příbuzný senátora Jaroslava Palase, který se sám příliš nepřetrhl.

Policie Jaroslava Palase vyšetřovala hlavně kvůli stavbě penziónu v Ludvíkově, poblíž Karlovy Studánky v Jeseníkách a jeho financování. Jaroslav Palas vždy tvrdil, že jde o rodinný dům. Cena stavby se odhadovala na 30 až 40 miliónů korun, Jaroslav Palas přitom přiznával poměrně skrovné úspory.

Nebylo jasné, jak peníze získal, a Jaroslav Palas to odmítl vysvětlit. Policie zjistila finanční nesrovnalosti, neprokázala však trestný čin. K tomu by prý potřebovala ozřejmit původ asi 10 miliónů korun, což se jí nepodařilo. Například moravskoslezský hejtman Miroslav Novák tvrdil, že Jaroslavu Palasovi půjčil 20 miliónů korun.

Jaroslav Palas je ženatý, manželka Jiřina je zubařkou. Mají syna.

 

Další Politici

zobrazit profil Jaroslav Štěrba
Jaroslav Štěrba
zobrazit profil Jiří Dienstbier ml.
Jiří Dienstbier ml.
zobrazit profil Ondřej Veselý
Ondřej Veselý
zobrazit profil Ivo Pojezný
Ivo Pojezný
zobrazit profil Michal Ratiborský
Michal Ratiborský
zobrazit profil Jiří Mihola
Jiří Mihola
zobrazit profil Helena Vrzalová
Helena Vrzalová
zobrazit profil Hana Naiclerová
Hana Naiclerová