Adolf Born

Datum narození: 12. 6. 1930
Datum úmrtí: 22. 5. 2016
Místo narození: České Velenice
Profese: výtvarník, kreslíř, grafik, karikaturista
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Výtvarník Adolf Born, otec nesmrtelných postav, jako jsou Mach, Šebestová, pes Jonatán, opice Žofka či lapáliemi postižený Bořík, zemřel ve spánku v kruhu rodinném 22. května 2016.

Ve věku nedožitých 86 let milovníky svého výtvarného umění navždy opustil malíř, kreslíř, ilustrátor, animátor, karikaturista a autor návrhů na kostýmy Adolf Born. Jeho doménou vždy byla grafika – suchá jehla, lept a především litografie. Byl autorem více než 250 ilustrovaných knih a desítek nezaměnitelných grafických listů. Podílel se i třeba na šestém pokračování slavné filmové série Básníci (v hlavních rolích s Pavlem Křížem, Davidem Matáskem a Lindou Rybovou). Světoznámý výtvarník snímek vyšperkoval svými kreslenými pasážemi; písničkami film doplnil Jaroslav Uhlíř.

ADOLF BORN – MILOVNÍK VÍNA A PSŮ

Tvorba Adolfa Borna se dá počítat na tisíce „obrázků“. Rád pracoval pro dětské publikum. Ilustroval například seriály Mach a Šebestová, Opice Žofka, Boříkovy lapálie, Robinson Crusoe, námořník z Yorku.

Již od roku 1960 byla díla Adolfa Borna vystavena po celém světě a dostal za ně mnoho cen, a to nejen v zahraničí, ale i v Česku. Mimo jiné Medaili Za zásluhy I. stupně, kterou mu předal Václav Klaus, či francouzský řád Rytíř umění a literatury. V roce 2015 získal ocenění filmového festivalu pro děti a mládež ve Zlíně. Roku 2016 mu udělila svou cenu pražská pobočka Společnosti pro vědy a umění. Jeho jméno nese jeden z asteroidů objevený astronomy v Ondřejově.

Adolf Born, rodák z Českých Velenic, studoval výtvarnou výchovu na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy. Později přešel na Vysokou školu umělecko-průmyslovou do ateliéru profesora Antonína Pelce a na Akademii výtvarných umění v Praze, kde absolvoval.

V roce 1962 se Adolf Born oženil s Emilií Kašákovou; roku 1964 se mu narodila dcera Erika Bornová, která se stala uznávanou malířkou a sochařkou.

 

Články o celebritě

Nejzásadnější okamžiky z pohřbu Dušana Kleina (†82): Chyběla rodina, nepozvali „Kendyho“ Matáska a zdrcená Adamovská Nejzásadnější okamžiky z pohřbu Dušana Kleina (†82): Chyběla rodina, nepozvali „Kendyho“ Matáska a zdrcená Adamovská Pohřeb bez hrdinů Básníků, rozloučení bez rodiny. I když se hned po začátku smutečního obřadu hosté ... číst článek
Dušan Klein a lásky Štěpána Šafránka: Předabovaná Píšťalka, stydlivá Borůvka a skutečná partnerka Pavla Kříže! Dušan Klein a lásky Štěpána Šafránka: Předabovaná Píšťalka, stydlivá Borůvka a skutečná partnerka Pavla Kříže! Režisér Dušan Klein (†82), jenž zesnul v neděli 9. ledna, je pro mnohé televizní diváky i přes četno... číst článek
Básníci v slzách! Odešel jejich tvůrce Dušan Klein Básníci v slzách! Odešel jejich tvůrce Dušan Klein Republiku obíhá smutná zpráva. Ve věku 82 let odešel do uměleckého nebe Dušan Klein. Kromě kultovníc... číst článek

Další Umělci

zobrazit profil Tereza Vu Hanč
Tereza Vu Hanč
zobrazit profil Milan Ležák
Milan Ležák
zobrazit profil David Kraus
David Kraus
zobrazit profil Marek Zelinka
Marek Zelinka
zobrazit profil Andrea Nesvadbová
Andrea Nesvadbová
zobrazit profil Yemi Akinyemi
Yemi Akinyemi
zobrazit profil Eliška Podzimková
Eliška Podzimková