Martin Kupka

Datum narození: 28. 10. 1975
Místo narození: Jilemnice
Profese: politik ODS, novinář, tiskový mluvčí
Znamení: Štír

Související celebrity

Životopis

Politik ODS Martin Kupka ve volbách 2017 díky preferenčním hlasům získal poslanecký mandát, který v roce 2021 obhájil. V prosinci se stal ministrem dopravy.

Po působení v rádiích Martin Kupka začal roku 2000 pracovat jako mluvčí pražského magistrátu. Bylo to za primátora Jana Kasla. Na stejném postu setrval i za povodní 2002, kdy Prahu řídil Igor Němec.

MARTIN KUPKA: JÁ JSEM NELHAL 

Martin Kupka byl mluvčím ODS

V roce 2003 začal Martin Kupka svým někdejším kolegům novinářům odpovídat za Středočeský kraj, tenkrát vedený Petrem Bendlem, který čellil ostrým výpadům Davida Ratha. Když se později stal Petr Bendl ministrem dopravy, byl z Martina Kupky v tu ránu mluvčí ministerstva dopravy. V této pozici vydržel pět let, tedy do roku 2008.

I poté jeho kariéra stoupala. Martina Kupku si za svého mluvčího v letech 2009 a 2010 vybrala ODS. Z ní přešel do Strakovy akademie, kde byl mluvčím vlády Petra Nečase.

Kupkovi pomohl Nejvyšší správní soud

Roku 2010 se Martin Kupka stal také starostou středočeských Líbeznic, post ve volbách 2014 obhájil. Pomýšlel na post krajského zastupitele, ale středočeskou ODS zmítaly nesváry, a tak měl potíže se vůbec dostat na kandidátku. To se mu podařilo ve volbách 2016, kdy byl neúspěšným kandidátem na hejtmana.

Téhož roku byl Martin Kupka podruhé potvrzen místopředsedou celé ODS. Kritizoval vládu, vztahy ČSSD a hnutí ANO, bojoval proti letišti ve Vodochodech.

Po volbách 2017 do křesla poslance Martin Kupka usedl až poté, co Nejvyšší správní soud nařídil přepočítání hlasů ve Středočeském kraji.

Martina Kupku porazila Petra Pecková

V krajských volbách 2020 se stal lídrem kandidátky ODS ve Středočeském kraji, tím i znovu neúspěšným adeptem na hejtmana. Zvítězila pirátka Petra Pecková, Martin Kupka se stal jejím prvním náměstkem.

Do parlametních voleb 2021 Martina Kupku vyslala jako trojku své středočeské kandidátky koalice SPOLU (KDU-ČSL, ODS a TOP 09). Křeslo v dolní komoře si udržel.

Posléze se Martin Kupka stal adeptem na post ministra dopravy ve vládě Petra Fialy (ODS) a vzdal se funkce prvního náměstka hejtmanky. Ministrem byl jmenován 17. prosince 2021.

O MARTINU KUPKOVI ČTĚTE ZDE>>

Velkým koníčkem Martina Kupky je klasická hudba.

Martin Kupka je ženatý. Má dvě děti.

 

 

 

 

Články o celebritě

Hádka kvůli kampeličce: Neskutečná mafie, bouřil Babiš. Fiala: Postavil jsem se k tomu jako chlap! Hádka kvůli kampeličce: Neskutečná mafie, bouřil Babiš. Fiala: Postavil jsem se k tomu jako chlap! Kampelička, kde měl uložené peníze premiér Petr Fiala (59, ODS), včera opět rozbouřila Sněmovnu. Šéf... číst článek
Souboj o nejdůvěryhodnějšího politika? O prvenství se „popral“ Pavel s Babišem. Fiala se propadl Souboj o nejdůvěryhodnějšího politika? O prvenství se „popral“ Pavel s Babišem. Fiala se propadl Nejdůvěryhodnějším vrcholným politikem v Česku zůstává prezident Petr Pavel, věří mu 54 procent lidí... číst článek
„Jsme idioti.“ Hvězda Survivoru varuje před mobily za volantem, hrozí pokuta až 3.500 Kč „Jsme idioti.“ Hvězda Survivoru varuje před mobily za volantem, hrozí pokuta až 3.500 Kč Na televizní obrazovce nyní Martin Mikyska alias Mikýř vystupuje v trosečnické reality show Survivor... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Michal Ratiborský
Michal Ratiborský
zobrazit profil Robert Fico
Robert Fico
zobrazit profil Jaromír Kalina
Jaromír Kalina
zobrazit profil Ondřej Feber
Ondřej Feber
zobrazit profil Zdeňka Hamousová
Zdeňka Hamousová
zobrazit profil Karel Březina
Karel Březina
zobrazit profil Zdeněk Schwarz
Zdeněk Schwarz
zobrazit profil Sergej Šojgu
Sergej Šojgu