Ota Jirák

Datum narození: 12. 4. 1949
Místo narození: Debř nad Jizerou
Profese: herec, dabér, moderátor
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Herec Ota Jirák v Ordinaci v růžové zahradě ztvárnil doktora Jana Pantoflíčka. Znám je svým hlasem, který propůjčil třeba plyšákovi jménem Hele z pořadu Studio kamarád.

Bodrý lékař Jan Pantoflíček v novácké Ordinaci v růžové zahradě začínal jako primář dětského v Kamenické nemocnici, kde jej klofla sestra Zuzana (v podání Veroniky Gajerové). Jejich vztah nepřežil dlouho, doktor se své intrikánské partnerky zbavil. A trvalo jen pár seriálových let a v jeho životě se objevila další sestřička, sympatická Helena (herečka Andrea Černá). Moderátor a herec Ota Jirák toho prožil v Ordinaci poměrně dost, když uvážíme, že se kvůli jeho zdravotním problémům museli bez něj opakovaně obejít. V natáčení nemohl pokračovat třeba kvůli operaci plotýnek.

OTA JIRÁK: SNÍDÁM I VEČEŘÍM PRÁŠKY

Známý herec, dabér a moderátor, který se narodil v Debři u Mladé Boleslavi, absolvoval Fakultu loutkoherectví na pražské DAMU. Hrál v mnoha divadlech: např. GAG Borise Hybnera, Prozatímní divadlo Fr. R. Čecha či Městské divadlo v Mladé Boleslavi. Zde ztvárnil řadu rolí, a to třeba v inscenacích Tvrdohlavá žena, Josefina, Můj přítel Harvey, Horský král, Marius a Fanny, Muži v offsidu či Dědeček automobil.

Před televizní kamerou se poprvé objevil v komedii Traja chrobáci (1976) po boku Bolka Polívky a Josefa Dvořáka. Hrál v desítkách televizních filmů a seriálů, především vedlejší postavy. Jednu z hlavních rolí dostal například v pohádce O perlové panně (s Jaromírem Hanzlíkem) nebo v komediálním seriálu Pra, pra, pra, kde hráli Jiří Krampol, Michal Suchánek a Václav Postránecký.

Mezi jeho nejslavnější dabingové role patří mimozemšťan Alf ze stejnojmenného amerického sitcomu, mamut Manny ve filmu Doba ledová, Tygr z animovaného seriálu Medvídek Pú. Z české animované tvorby namluvil večerníčkový seriál Hajadla, celovečerní snímky Fimfárum Jana Wericha a Fimfárum 2. Svůj hlas propůjčil postavičce Hele, která společně s druhým plyšákem jménem Jů (namluvil ho Jiří Lábus) bavila děti v pořadu Studio kamarád.

Jako moderátor se Ota Jirák objevil na TV Prima v pořadu To je fór.

 

Další Herci

zobrazit profil Ben Aldridge
Ben Aldridge
zobrazit profil Sofía Vergara
Sofía Vergara
zobrazit profil Zdeněk Hruška
Zdeněk Hruška
zobrazit profil Réka  Derzsi
Réka Derzsi
zobrazit profil Kunal Nayyar
Kunal Nayyar
zobrazit profil Karla Chadimová
Karla Chadimová
zobrazit profil Ray Stevenson
Ray Stevenson
zobrazit profil Henry Cavill
Henry Cavill