Pavlína Pořízková

Datum narození: 9. 4. 1965
Místo narození: Prostějov
Míry: 86-57-89
Výška: 180 cm
Profese: topmodelka, herečka
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Supermodelka Pavlína Pořízková, psáno také Paulina Porizkova, americká star českého původu, se stala nejmladší kráskou na obálce prestižního časopisu Sports Illustrated Swimsuit Issue.

Než se z Pavlíny Pořízkové stala jedna z nejúspěšnějších modelek světa, život se s ní nijak nepáral. Její rodiče Jiří a Anna Pořízkovi v roce 1968 nasedli na moped a emigrovali. Mysleli si, že tříletou Pavlínu, která byla tehdy u babičky, komunisti za nimi pustí. Opak byl pravdou.

PAVLÍNA POŘÍZKOVÁ - STORY JAKO Z FILMU

Manželé, kteří se usadili ve Stockholmu, bombardovali žádostmi totalitní vládu, aby jim dceru vydala, ale marně. A tak se časem zrodil plán, že Pavlínu unesou dva švédští piloti. Ten však ztroskotal, jelikož se s prarodiči dítěte nedokázali domluvit.

Ani tajná cesta Anny Pořízkové do tehdejšího Československa nevedla ke kýženému výsledku. Rodině pomohla až švédská vláda. Povolení vycestovat přišlo v březnu 1973. Žádný happy end se však nekonal. Otec si našel novou partnerku a matku svých dvou dětí - devítileté Pavlíny a tříletého Jáchyma - opustil.

„Pamatuji si na první noc v hotelu. Mysleli si, že spím, ale všechno jsem slyšela. Táta říkal, že si našel jinou ženu, že se chce rozvést. Máma brečela. Bylo nepříjemné slyšet, že nás ten hezký pán nechce,“ zavzpomínala modelka Pavlína Pořízková v médiích na své dětství.

K modelingu krásné Pavlíně Pořízkové, která svůj půvab a šarm podědila po matce, pomohla náhoda. V roce 1980 poslala kamarádka její fotografie do modelingové agentury. Míry Pavlíny Pořízkové 86–57–89, výška 180, dokonalé křivky a krásný obličej ji vynesly kontrakt v Paříži.

O tři roky později se Pavlína Pořízková odstěhovala do USA, kde se stala jednou z nejvyhledávanějších topmodelek. Jako nejmladší žena (v 18 letech) se dostala na titulní stranu časopisu Sports Illustrated Swimsuit Issue. Objevila se také na obálce Playboye. Časopis Harper's Bazaar ji v roce 1992 zařadil mezi deset nejkrásnějších žen světa. Tvář supermodelky zdobí stovky obálek časopisů.

Topmodelka Pavlína Pořízková hrála také ve filmech Anna, Její alibi, Arizona Dream, Smyčka, Černý čtvrtek či Praktikantka a v seriálech (třeba Zoufalé manželky). Působila jako porotce v reality show America's Next Top Model; napsala autobiografický román Léto modelky.

O PAVLÍNĚ POŘÍZKOVÁ ČTĚTE ZDE>>

Roku 1989 se provdala za zpěváka rockové skupiny The Cars (Ric Ocasek), jemuž porodila dva syny (Jonathan Raven Ocasek, Oliver Orion Ocasek Ric Ocasek). Její maminka Anna si chtěla užívat vnoučat, takže se usadila nedaleko New Yorku, aby to k nim měla blízko. Otec Jiří se prý vrátil do Čech.

V roce 2017 se Pavlína Pořízková a Ric Ocasek rozvedli. 15. září 2019 nalezla modelka svého exmanžela mrtvého v jeho bytě na Manhattanu. Bylo mu 75 let.

V dubnu 2021 se ukázalo, že Pavlína Pořízková randí se spisovatelem a scenáristou Aaronem Sorkinem.

 
zobrazit profil Veronika Vařeková
Veronika Vařeková
zobrazit profil Jana Tvrdíková
Jana Tvrdíková
zobrazit profil Andrea Divišová
Andrea Divišová
zobrazit profil Karolína Krézlová
Karolína Krézlová
zobrazit profil Ivana Christová
Ivana Christová
zobrazit profil Irina Shayk
Irina Shayk
zobrazit profil Dee Ocleppo
Dee Ocleppo