Jiří Dědeček

Jiří Dědeček

Datum narození: 13. 2. 1953
Místo narození: Karlovy Vary
Profese: písničkář, textař a spisovatel
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Písničkář Jiří Dědeček je též překladatel a spisovatel. Úspěchy měl i jako sportovec. Stal se dorosteneckým mistrem ČSSR ve veslování na skifu.

Jiří Dědeček studoval žurnalistiku, z níž po roce přešel na obor knihovnictví a vědecké informace na Filozofické fakultě UK v Praze. Dále vystudoval scenáristiku a dramaturgii na FAMU. Po vojně, která tehdy byla povinná, pracoval jako tlumočník z francouzštiny. Několik let tvořil a vystupoval s Janem Burianem. V roce 2001 začal externě vyučovat tvůrčí psaní na Literární akademii Josefa Škvoreckého. Jiří Dědeček byl všestranně nadaný. Problém neměl ani se sportem, takže se v 70. letech 20. století stal dorosteneckým mistrem ČSSR ve veslování na skifu.

JIŘÍ DĚDEČEK A BOJ S RAKOVINOU

Zpěvák, textař a básník Jiří Dědeček má na svém kontě na dvě desítky desek. Jmenujme například: Už jde rudoch od válu (1990), Prší nám do Campari (2010) či Kočky z Letný (2014). Je autorem her, učebních textů, románu (Snídaně se psem), fejetonů, básní i publikací pro nejmenší (Pohádky o tlusté víle). Přeložil písňové texty (Georges Brassens: Klejme píseň dokola) a společně se svou manželkou, publicistkou a spisovatelkou Terezou Brdečkovou, knihu Vyprávět příběh, jejímž autorem je Jean-Claud Carrière.

Záběr Jiří Dědečka je neuvěřitelný. Kromě psaní a koncertování se zvládl ještě angažovat ve společenském a politickém životě. Spolupracoval se sdruženími Děti Země či Hnutí Duha. V parlamentních volbách 2002 figuroval na 2. místě středočeské kandidátky Balbínovy poetické strany; před volbami ale rezignoval a veřejně podpořil Stranu zelených. Jako nestraník byl volebním lídrem této strany v kraji Vysočina ve sněmovních volbách v červnu 2006. Též bez většího úspěchu kandidoval do Senátu (říjen 2006). V tomto roce se měl stát ministrem kultury, ale ani to se nezdařilo.

Jiří Dědeček má dvě dcery – Antonii a Victorii.

 

Další Umělci

zobrazit profil Iva Havránková
Iva Havránková
zobrazit profil Natálie Kocábová
Natálie Kocábová
zobrazit profil Jaroslav Němeček
Jaroslav Němeček
zobrazit profil Jovanka Skrčeská
Jovanka Skrčeská
zobrazit profil Ruby Rubacuori
Ruby Rubacuori
zobrazit profil Tereza Hrzánová
Tereza Hrzánová
zobrazit profil Veronika Lišková
Veronika Lišková
zobrazit profil Libuše Králová
Libuše Králová