Tomáš Jeřábek

Tomáš Jeřábek

Datum narození: 11. 6. 1973
Místo narození: Mladá Boleslav
Váha: 81 kg
Výška: 183 cm
Profese: sportovní střelec
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Bezvětří, klid a soustředit se potřebuje při závodu český sportovní střelec Tomáš Jeřábek. Protože jde o matadora, ani horší podmínky ho nerozházejí. Dokázal se s malorážkou prostřílet i na Letní olympijské hry v Riu de Janeiru 2016.

Tomáš Jeřábek v malorážce reprezentoval Česko už v roce 2004 na olympiádě v Aténách. Podmínky mu úplně nesedly, ale v ostré konkurenci obsadil dvě slušná 24. místa ve dvou disciplínách. Tomáš Jeřábek při střelbě raději leží, než stojí. Musel se totiž podrobit dvěma operacím zad.

Mladoboleslavský rodák nechyběl aní v roce 2008 na olympiádě v Pekingu. Medaile na něj nezbyla, do Londýna 2012 se neprobojoval. Účast v Riu de Janeiru 2016 si zajistil rok před olympiádou třetím místem ve světovém poháru. O něco lepší byl v tom závodě Matthew Emmons, manžel střelkyně Kateřiny Emmons, která vzduchovkou v Pekingu vystřílela zlatou medaili.

Tomáš Jeřábek a Matthew Emmons vedle sebe trénují na plzeňské střelnici. Tomáš Jeřábek je členem plzeňského klubu. Ve světové střelecké špičce se Tomáš Jeřábek udržel dlouhých 15 let. Už v roce 2001 přispěl ke zlatu českého mužstva na mistrovství Evropy. Sám se mistrem Evropy stal v roce 2005, zopakoval to o dva roky později.

Úspěch ve světovém poháru přišel o deset let po prvním evropském titulu. V mezičase Tomáš Jeřábek nezahálel a podílel se na dalších českých medailích. Střelecké výsledky vedle bezvětří trochu závisejí na přízni osudu. Před olympiádou v Riu de Janeiru 2016 už tolik soutěžním životem Tomáš Jeřábek nežil a soustředil se také na předávání zkušeností. Stal se z něj trenér.

VŠE O LOH 2016 V RIO DE JANEIRU ČTĚTE ZDE

 

Další Sportovci

zobrazit profil Stanislav Řezáč
Stanislav Řezáč
zobrazit profil Matúš Kozáčik
Matúš Kozáčik
zobrazit profil Josef Vašíček
Josef Vašíček
zobrazit profil Jiří Vašíček
Jiří Vašíček
zobrazit profil Michal Bílek
Michal Bílek
zobrazit profil Jiří  Šlégr
Jiří Šlégr
zobrazit profil Petr Nedvěd
Petr Nedvěd