Jakub Zindulka

Jakub Zindulka

Datum narození: 17. 2. 1966
Místo narození: Hradec Králové
Profese: herec a režisér
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Jakub Zindulka, syn „velkého herce malých rolí“ Stanislava Zindulky svůj život a tvorbu spojil s Divadlem J. K. Tyla v Plzni.

Jakub Zindulka vystudoval gymnázium v Brně, poté pražskou DAMU. Hned po studiích, v roce 1988, nastoupil do angažmá v Divadle J. K. Tyla v Plzni. Zde ztvárnil desítky hlavních a vedlejších rolí. O deset let později v Plzni založil Divadlo Dialog, které sdružuje menší divadelní spolky, jehož se stal šéfem. Zde se též začal uplatňovat jako režisér a autor. Jakub Zindulka je také uměleckým vedoucím spolku SPODINA, v němž hraje a režíruje.

Zahrál si v pohádkách i Ordinaci v růžové zahradě

Spolupracuje s filmem, rozhlasem i televizí, je autorem knihy veršů pro děti Moje malá zoo. Už dávno to není „jen“ syn slavného otce, Stanislava Zindulky, ani vodník z Princezny ze mlejna Zdeňka Trošky či flákač z Ordinace v růžové zahradě. Přesto občas nějakou rolí před kamerou nepohrdne. Zahrál si například v Hořícím keři (2013) společně s otcem, v pohádce Alice Nellis Sedmero krkavců (2015) s Marthou Issovou v hlavní roli či v seriálu Reportérka (2015), kde ústřední postavy ztvárnili Tereza Voříšková, Jiří Bartoška, Václav Jiráček a Jaroslav Plesl.

Jak Jakub Zindula řekl v rozhovoru, který poskytl v únoru 2016, v době kdy slavil padesátiny, že režíruje od studií, ale hraní ho bavit nepřestalo: „Režisér je ale přeci jen o něco málo svobodnější než herec, takže v tomto smyslu preferuji režii. Tam se cítím svobodnější, i když samozřejmě ne absolutně. Divadlo, to není výtvarná práce, kdy by člověk sám zápasil s plátnem a barvami anebo s kusem dřeva či kamene. Je to činnost kolektivní, lidi se musí nějak dohodnout a každý má nějaké dispozice. Ještě nikdy jsem neudělal představení, které by vypadalo tak, jak bych chtěl.“

 

Další Filmaři

zobrazit profil Dalibor Záruba
Dalibor Záruba
zobrazit profil Tomáš Lipský
Tomáš Lipský
zobrazit profil Zdeněk Janáček
Zdeněk Janáček
zobrazit profil Petr Kolečko
Petr Kolečko
zobrazit profil Maria Procházková
Maria Procházková
zobrazit profil Vladimír Smutný
Vladimír Smutný
zobrazit profil Filip Renč
Filip Renč