František Peterka

Datum narození: 17. 3. 1922
Datum úmrtí: 25. 11. 2016
Místo narození: Praha
Profese: herec
Znamení: Ryby

Související celebrity

Životopis

František Peterka se proslavil rolí Krakonoše. Svůj komediální talent předvedl třeba i v komedii Zítra to roztočíme drahoušku…!

První velkou roli František Peterka dostal ve válečném dramatu o cizinecké legii Černý prapor (1958). Dále to byl muzikál Dáma na kolejích (1966) s Jiřinou Bohdalovou a Radoslavem Brzobohatým. Trénované, statné tělo František Peterka předvedl jako Krakonoš v seriálu Krkonošské pohádky (1974) po boku Ilji Prachaře, Hany Maciuchové, Jaroslava Satoranského a Zdeňka Řehoře.

V Arabele si Peterka zahrál Fantomase

Svůj komediální talent František Peterka potvrdil v řadě filmů. Jmenujme např. Hodíme se k sobě, miláčku...? (s Janou Brejchovou), Jáchyme, hoď ho do stroje (s Luďkem Sobotou a Martou Vančurovou), Zítra to roztočíme drahoušku…! (po boku Ivy Janžurové), Co je doma, to se počítá, pánové či Příště budeme chytřejší, staroušku! (s Helenou Růžičkovou).

Kromě Krkonošských pohádek byl František Peterka obsazen do dalších pořadů pro děti, jako je Arabela, kde si zahrál Fantomase, do série filmů o panu Tau či rodinné komedie režisérky Marie Poledňákové Jak dostat tatínka do polepšovny (s Tomášem Holým v hlavní roli).

Peterka chtěl být olympionikem

Od mládí rád sportoval. František Peterka  se chtěl stát učitelem tělocviku, vzpěračem a olympionikem. Vystudoval obchodní školu a herectví na Pražské konzervatoři. Po jejím dokončení pracoval jako úředník. Shodou okolností ale získal své první divadelní angažmá ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti. Další jeho hereckou štací se stalo Divadlo F. X. Šaldy v Liberci.

V roce 2001 jej srazilo auto a utrpěl velmi vážný úraz. Nedlouho nato bojoval s rakovinou. František Peterka zemřel v noci na 25. listopadu 2016 v libereckém hospicu.

O FRANTIŠKU PETERKOVI ČTĚTE ZDE>>

 

Články o celebritě

Režisér veleúspěšných krimiseriálů Bebjak (52): KRAKONOŠ A DEVADESÁTKY Režisér veleúspěšných krimiseriálů Bebjak (52): KRAKONOŠ A DEVADESÁTKY Není to jeho první odskok do říše pohádek. Už v roce 2018 uvedla ČT na Štěpána jeho snímek O zakleté... číst článek
5 let od smrti »Krakonoše« Peterky: Exmanželka prozradila, co jí zašeptal, když umíral… 5 let od smrti »Krakonoše« Peterky: Exmanželka prozradila, co jí zašeptal, když umíral… Sice se rozvedli už před mnoha lety, nikdy na sebe ale nezapomněli. Paní Miluše Holomková, exmanželk... číst článek
‚Čtyři vraždy stačí, drahoušku‘ slaví 50 let: gangsteři, šek a… „Všichni jsme Gogo!“ ‚Čtyři vraždy stačí, drahoušku‘ slaví 50 let: gangsteři, šek a… „Všichni jsme Gogo!“ Stačí otevřít dveře… Středoškolský učitel Georg Camel se ocitne mezi gangstery bažícími po miliónové... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Bernard Hill
Bernard Hill
zobrazit profil Kateřina Winterová
Kateřina Winterová
zobrazit profil Ladilav Frej jr.
Ladilav Frej jr.
zobrazit profil Vendulka Křížová
Vendulka Křížová
zobrazit profil Žaneta Fuchsová
Žaneta Fuchsová
zobrazit profil Edward Redmayne
Edward Redmayne
zobrazit profil Rosamund Pike
Rosamund Pike
zobrazit profil Olga Schoberová
Olga Schoberová