Jiří Vala

Jiří Vala

Datum narození: 27. 11. 1926
Datum úmrtí: 15. 11. 2003
Místo narození: Poprad, Československo
Profese: herec
Znamení: Střelec

Související celebrity

Životopis

Jiří Vala byl v 50. letech vyhlášeným seladonem a hercem, který šel z role do role. Přesto zemřel opuštěný.

V 76 letech ukončila život komunistickému režimu poplatnému herci Jiřímu Valovi závažná choroba. Boj s rakovinou nezvládal a začal velmi pít. Zemřel zcela opuštěn pouhých dvanáct dní před svými 77. narozeninami.

Jeho náručí prošly kolegyně i divačky

A to kdysi býval idolem žen. Románky měl nejen s divačkami, ale i s kolegyněmi. Byla do něj zamilovaná Jiřina Jirásková, vztah jim prý ale nevyšel. Románek prožil s herečkou Consuelou Morávkovou, která později emigrovala. Srdce zlomil Jiřině Švorcové, jež se s Jiřinou Jiráskovou údajně nenáviděla právě kvůli Jiřímu Valovi. Vynachválit si někdejšího fešáka a seladona nemohla ani Jaroslava Obermaierová: „Byl to nesmírně milý a příjemný muž, velice přitažlivý. Poznala jsem ho v 16 letech, když jsem v divadle hrála mloka. Jednou mi k narozeninám věnoval kytičku,“ zavzpomínala herečka.

JIŘÍ VALA TRÁPIL ŽENU ZA PULTEM ŠVORCOVOU

Rodák ze slovenského Popradu Jiří Vala vyrůstal v rodině důstojníka z povolání, proto se rodina často stěhovala. Studoval gymnázium, které opustil a uchýlil se k divadlu, kde hrál a stavěl kulisy. Pražskou konzervatoř vystudoval v roce 1947. Poté vystřídal řadu angažmá: v Realistickém divadle Zdeňka Nejedlého, v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě, v Armádním uměleckém souboru, ve Vinohradském divadle, v Divadle E. F. Buriana, v souboru činohry Národního divadla.

Proslavil ho Král Šumavy Karla Kachyni

Před filmovou kamerou poprvé stanul při natáčení komedie Vladimíra Vlčka Zítra se bude tančit všude (1952). Jako příznivec komunistického režimu šel z role do role. Zahrál si v desítkách seriálů, například Gottwald s Jiřím Štěpničkou v hlavní roli, Okres na severu, Dobrá voda, Inženýrská odysea, V.L.Věk či 30 případů majora Zemana s Vladimírem Brabcem. Nejslavnější, dalo by se říct životní filmovou rolí Jiřího Valy je bezpochyby postava neohroženého pohraničníka strážmistra Karla Zemana v dramatu Karla Kachyni Král Šumavy (1959).

Po pádu totalitního režimu se Jiří Vala objevil již jen v čtyřdílném seriálu Přísahám a slibuji (1990). Poslední svou filmovou roli dostal od Milana Šteindlera v jeho filmu Vrať se do hrobu! (1989), kde si zahrál po boku Dany Batulkové, Kláry Pollertové-Trojanové, Haliny Pawlovské, Evy Holubové a Jaroslava Duška.

Jiří Vala získal Vyznamenání Za vynikající práci (1967), v roce 1969 Čestné uznání za herecký výkon v seriálu Sňatky z rozumu (1968) a Cenu Československé televize (1983). Byl oceněn také titulem Zasloužilý umělec (1986).

DALŠÍ INFORMACE O JIŘÍM VALOVI NAJDETE ZDE

 

 

Další Herci

zobrazit profil Michal Suchánek
Michal Suchánek
zobrazit profil Vladislav  Müller
Vladislav Müller
zobrazit profil Taylor Zakhar Perez
Taylor Zakhar Perez
zobrazit profil Pavel Rímský
Pavel Rímský
zobrazit profil Natálie Halouzková
Natálie Halouzková
zobrazit profil Anna-Marie Valentová
Anna-Marie Valentová
zobrazit profil Javier Bardem
Javier Bardem
zobrazit profil Olga Blechová Matušková
Olga Blechová Matušková