Zdeněk Řehoř

Datum narození: 30. 8. 1920
Datum úmrtí: 8. 11. 1994
Místo narození: Jičín
Profese: herec
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Zdeněk Řehoř patřil k málu českým hercům, kteří se mohli pochlubit takovým množstvím rolí, jež ztvárnil právě on. Nezapomenutelný zůstane jako hajný v seriálu Krkonošské pohádky.

Původním povoláním byl Zdeněk Řehoř učitelem, ale již od mládí se věnoval divadlu. Za druhé světové války začal hrát v Dětském divadle Míly Mellanové a v divadle Větrník (zde hrál ve všech představeních až na rok 1944 až 1945, kdy byl kvůli tuberkulóze v plicním sanatoriu). Nejdelší odbodí svého profesního života strávil v Divadle na Vinohradech. Zde byl v angažmá od roku 1950 do své smrti v roce 1994. Jeho herecká škála byla široká, od charakterních postav přes milovníky až po komediální role.

Před kamerou Zdeněk Řehoř poprvé stanul jako dvacetiletý, a to v komedii Z českých mlýnů. Za svůj život si zahrál v šesti desítkách filmů (např. Botostroj, Poklad byzantského kupce, Manon Lescaut, Vražda v hotelu Excelsior, Břetislav a Jitka, Můj brách má prima bráchu, Trhák, Dovolená na úrovni, Dobří holubi se vracejí).

K neopakovatelný rolím Zdeňka Řehoře patří dědeček z Takové normální rodinky (1971) hajný z Krkonošských pohádek (1974) a vodník z filmu Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách (1974). Václav Vorlíček si svou komedii obsadil skutečně skvěle: Libuše Šafránková, Jaromír Hanzlík, Firantišek Filipovský, Miloš Kopecký, Vladimír Menšík, Stella Zázvorková, Čestmír Řanda st., Jiří Hrzán...

Herec Zdeněk Řehoř byl od roku 1945 členem KSČ, ale v roce 1968 z ní vystoupil. V roce 1982 byl jmenován Zasloužilým umělcem; tohoto titulu se ale v roce 1989 vzdal.

Zdeněk Řehoř byl dvakrát ženatý, a to s Věrou Krpálkovou (1953–1955) a Janou Semerádovou (1959–1994). Jak prozradila před svou smrtí komunistickému režimu poplatná herečka Jiřina Švorcová, měla se Zdeňkem Řehořem milostný románek.

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Iveta Fabešová
Iveta Fabešová
zobrazit profil Ladislav Faktor
Ladislav Faktor
zobrazit profil Ivan Trojan
Ivan Trojan
zobrazit profil Antonín Staněk
Antonín Staněk
zobrazit profil Julius Špičák
Julius Špičák
zobrazit profil Rostislav Kadlec
Rostislav Kadlec
zobrazit profil Jan Charouz
Jan Charouz
zobrazit profil Miroslav Slepička
Miroslav Slepička