Jaroslav Moučka

Datum narození: 9. 11. 1923
Datum úmrtí: 26. 12. 2009
Místo narození: Studená
Profese: herec
Znamení: Štír

Související celebrity

Životopis

Jaroslav Moučka před kamerou ztvárnil víc než 300 rolí. Jeho bratr byl šéf vyšetřovatelů StB. Herec z KSČ vystoupil roku 1968 a v roce 1977 se do ní vrátil.

Vyučený strojní zámečník a soustružník Jaroslav Moučka (dříve se učil ještě kramářem a pekařem) se o divadlo začal zajímat během druhé světové války, kdy se živil svými dělnickými profesemi. Stal se členem ochotnického spolku.

JAROSLAV MOUČKA - JEHO BRATR MUČIL VĚZNĚ

Moučka jako Drdův Trepifajksl

Po osvobození Jaroslav Moučka dostal funkci na jihlavském národním výboru a v jejím rámci se staral o bydlení a zájezdy herců z profesionálního Horáckého divadla a též hrál. Poté vystřídal divadla v Kladně, v Olomouci, na pražských Vinohradech, až zakotvil v Národním divadle.

Jednou z nejslavnějších rolí Jaroslava Moučky byl zapomenutý čert Trepifajksl ze hry Jana Drdy Dalskabáty, hříšná ves, kterého si zahrál po boku Vlasty Chramostové. V roce 1976 tuto postavu úspěšně zopakoval ve stejnojmenném televizním snímku, a to s Jiřinou Bohdalovou.

Po vzniku Charty 77 se vrátil do KSČ

Herecká kariéra Jaroslava Moučky byla úzce spjata s komunistickou stranou a jejími excesy. V mládí se jako uvědomělým straníkem v tehdejší politice aktivně angažoval.

Druhá polovina 60. let 20. století přinesla reformní kurz KSČ, s nímž se Jaroslav Moučka ztotožnil, a po okupaci v srpnu 1968 z ní vystoupil. Objevil se v malé roli v kritickém dramatu Ucho (s Radoslavem Brzobohatým a Jiřinou Bohdalovou) a ztvárnil hlavní roli v trezorovém TV dramatu Dlouhé poledne.

V době normalizace přišel o řadu rolí. Po vzniku Charty 77 byl požádán, aby se do strany vrátil a zajistil si tak lepší herecké postavení. Jaroslav Moučka nabídku přijal a rázem z něj byl zasloužilý umělec (1978).

Stal se symbolem totalitního systému

V rove 1980 Jaroslav Moučka dostal hlavní roli v propagandistickém seriálu z pera Jaroslav Dietla Okres na severu. Zde hrál poctivého a odvážného tajemníka okresního výboru KSČ soudruha Pláteníka. A měl další metál - Cenu Klementa Gottwalda a stal se symbolem systému.

Před kamerou Jaroslav Moučka strávil hodně času, taky ztvárnil na tři stovky postav. Ve filmu se poprvé objevil v roce 1950 v dramatu Případ Dr. Kováře a naposledy v pohádce Z pekla štěstí (1999).

Mezitím si Jaroslav Moučka zahrál např.v detektivkách Vrah skývá tvář, Na kolejích čeká vrah, Zatykač na královnu, v seriálech Sňatky z rozumu, Hříšní lidé města pražského, Byli jednou dva písaří, Plechová kavalerie, Život na zámku, Nemocnice na kraji města, Muž na radnici či Synové a dcery Jakuba skláře.

O JAROSLAVU MOUČKOVI ČTĚTE ZDE>>

S manželkou Jiřinou měl Jaroslav Moučka syna Milana.

Jaroslav Moučka zemřel 26. prosince 2009 ve věku 86 let (měl Parkinsonovu chorobu a rakovinu). Skonal v pečovatelském domě na pražském Žižkově

 

Další Herci

zobrazit profil Bernard Hill
Bernard Hill
zobrazit profil Kateřina Winterová
Kateřina Winterová
zobrazit profil Ladilav Frej jr.
Ladilav Frej jr.
zobrazit profil Vendulka Křížová
Vendulka Křížová
zobrazit profil Žaneta Fuchsová
Žaneta Fuchsová
zobrazit profil Edward Redmayne
Edward Redmayne
zobrazit profil Rosamund Pike
Rosamund Pike
zobrazit profil Olga Schoberová
Olga Schoberová