Martin Baxa

Datum narození: 16. 9. 1975
Místo narození: Plzeň
Profese: politik ODS, středoškolský pedagog
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Politik ODS Martin Baxa, který byl opakovaně zvolen primátorem Plzně, ve volbách 2021 obhájil poslanecký mandát. V prosinci se stal ministrem kultury.

Vysokoškolské vzdělání plzeňský rodák Martin Baxa získal na Masarykově univerzitě v Brně, a to v oboru učitelství dějepisu a zeměpisu pro střední školy. Poté vyučoval na Mikulášském náměstí v Plzni.

MARTIN BAXA - KMOTR TUČŇÁKA

Baxa - nejmladší primátor v historii Plzně

Do ODS Martin Baxa vstoupil v roce 1999. Za stranu modrého ptáka úspěšně kandidoval v komunálních volbách 2002, po nichž se stal plzeňským zastupitelem. V letech 2004 až 2008 vykonával funkci radního Plzeňského kraje pro oblast kultury a památkové péče.

Po volbách 2010 byl Martin Baxa zvolen do té doby nejmladším primátorem v historii města Plzně. V roce 2014 se stal 1. náměstkem primátora Plzně pro oblast kultury, turismu, památkové péče a projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015.

Hejtmanské křeslo Martinu Baxovi uniklo

Ve volbách 2016 se Martin Baxa neúspěšně pokusil stát hejtmanem. V parlamentních volbách 2017 získal poslanecký mandát. Do komunálních voleb 2018 jej strana vyslala jako svého lídra, tudíž opět vybojovat primátorské křeslo, což se mu podařilo.

V parlamentních volbách 2021 Martin Baxa coby lídr kandidátky koalice SPOLU (KDU-ČSL, ODS a TOP 09) v Plzeňském kraji obhájil křeslo v dolní komoře.

Posléze se Martin Baxa stal adeptem na post ministra kultury ve vládě Petra Fialy (ODS). Jmenován byl 17. prosince 2021.

O MARTINU BAXOVI ČTĚTE ZDE>>

Mezi koníčky Martina Baxy patří literatura, historie, architektura a výtvarné umění.

Martin Baxa je ženatý.

 

 

 

Články o celebritě

Ministři se neshodli na zrušení zákazu prodeje o některých svátcích. Výborný: Škodlivý návrh Ministři se neshodli na zrušení zákazu prodeje o některých svátcích. Výborný: Škodlivý návrh Vláda se dnes postavila neutrálně k návrhu dvou poslanců ODS na zrušení zákazu maloobchodního prodej... číst článek
Ministr kultury Martin Baxa na pohřbu Hlaváčové: Odešla legenda... Ministr kultury Martin Baxa na pohřbu Hlaváčové: Odešla legenda... Poslední rozloučení s Janou Hlaváčovou v Národním divadle proběhla za účasti desítek herců, ale i mi... číst článek
Herecký svět se zahalil do černé: Kolegové pláčou za Janu Hlaváčovou (†85)! Herecký svět se zahalil do černé: Kolegové pláčou za Janu Hlaváčovou (†85)! Dva měsíce před 86. narozeninami zemřela herečka Jana Hlaváčová. Poslední roky žila nezapomenutelná ... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Pavel Žáček
Pavel Žáček
zobrazit profil Michal Zácha
Michal Zácha
zobrazit profil Richard Falbr
Richard Falbr
zobrazit profil Jiří Paroubek
Jiří Paroubek
zobrazit profil Vladimir Putin
Vladimir Putin
zobrazit profil Irena Blažková
Irena Blažková
zobrazit profil Ivo Slavotínek
Ivo Slavotínek
zobrazit profil Jiří Milek
Jiří Milek