Zdeněk Geist

Zdeněk Geist

Datum narození: 4. 8. 1971
Místo narození: Jihlava
Profese: podnikatel, publicista a politik
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

Podnikatel a publicista Zdeněk Geist, dříve člen Unie svobody, byl Občanskou demokratickou stranou nominován na lídra v krajských volbách 2016 na Vysočině.

Občanským demokratem se Zdeněk Geist stal v 90. letech 20. století. Po tzv. sarajevském atentátu z ODS vystoupil a stal se členem Unie svobody. Byl i jejím krajským předsedou a poradcem tehdejšího ministra financí Ivana Pilipa. V letech 1998 až 2003 působil jako zahraniční tajemník Unie Svobody. Za tuto stranu neúspěšně kandidoval ve volbách do Poslanecké sněmovny PČR v roce 1998 v Kraji Vysočina. Do Sněmovny se mu nepodařilo dostat ani ve volbách v roce 2002 za Koalici KDU-ČSL, US-DEU, kdy byl lidoveckými voliči vykroužkován z druhého místa a v dolní komoře místo něj zasedl Jiří Karas. V roce 2011 se Zdeněk Geist vrátil do ODS.

ZDENĚK GEIST A BYT OD IVANA PILIPA

Jihlavský rodák Zdeněk Geist vystudoval Filozofickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně, obory estetika a hudební věda. Během studia absolvoval rovněž zahraniční studijní pobyty na univerzitách v německém Greifswaldu a ve Vídni. Podniká v oboru správy a pronájmu nemovitostí a reklamních ploch.

Zajímá se o výtvarné umění a historii, resp. historii umění; v této oblasti i publikuje. Dosud mu vyšly knihy Nezlomený vězeň totalit (popisující životní příběhy svých rodinných příslušníků, kteří byli za socialismu perzekvováni), Rakušan z Jihlavy (o pozapomenutém malíři z 18. století) a Bez kresby v malbě nepokročíte… (malířská korespondence z 18. století). V době před volbami 2016, do nichž jej ODS vyslala jako svého lídra pro Kraj Vysočina, chystal k vydání novou knihu přibližující osudy významné podnikatelské rodiny Löwů, jejichž textilní továrny v Heleníně a Malém Beranově u Jihlavy představovaly špičku vlnařského průmyslu Rakousko - Uherska na přelomu 19. a 20. století. Zdeněk Geist dlouhodobě přispívá do regionálních novin a naučných publikací.

Zdeněk Geist je ženatý a má tři syny.

VŠE O KRAJSKÝCH A SENÁTNÍCH VOLBÁCH ZDE

 

Další Politici

zobrazit profil Adam Kalous
Adam Kalous
zobrazit profil Jarmila Smotlachová
Jarmila Smotlachová
zobrazit profil Jitka Seitlová
Jitka Seitlová
zobrazit profil Libor Turek
Libor Turek
zobrazit profil Stanislav Juránek
Stanislav Juránek
zobrazit profil Miloš Tita
Miloš Tita
zobrazit profil Tom Philipp
Tom Philipp
zobrazit profil Pavel Plzák
Pavel Plzák