Jan Pijáček

Jan Pijáček

Datum narození: 11. 7. 1958
Místo narození: Ostrožská Nová Ves
Profese: politik ODS, kandidát na hejtmana
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Starosta obce Vlčnova na Uherskohradišťsku Jan Pijáček se stal kandidátem na hejtmana Zlínského kraje. Jako lídra si jej vybrala ODS, a to do voleb 2016.

Krajský zastupitel, uvolněný starosta obce a člen regionální rady Jan Pijáček do politiky vstoupil roku 1990, kdy byl zvolen místostarostou Vlčnova, jímž zůstal osm let. Od roku 1998 do volebního klání 2016 zastupuje obec Vlčnov jako starosta za ODS. Do zastupitelstva Zlínského kraje byl poprvé zvolen v roce 2008; čtyři roky byl členem Výboru pro nevládní organizace a neziskový sektor. Jan Pijáček opakovaně neuspěl, když se pokoušel vstoupit do celostátní politiky. Čtyřikrát mu nevyšel poslanecký mandát, naposledy v parlamentním klání 2013. Ve volbách do Senátu v roce 2014 kandidoval za ODS v obvodu č. 81 – Uherské Hradiště. Skončil na 5. místě, a nepostoupil tak ani do druhého kola.

V roce 2010 byl Jan Pijáček na dva roky zvolen předsedou celosvětové organizace samospráv Inter-City Intangible Cultural Cooperation Network (ICCN), zabývající se ochranou nehmotné kultury světa, již pomáhal zakládat. Přednáší na Vysoké škole ekonomické na katedře arts managementu. Hlavní náplní přednášek je lidová kultura a její udržitelnost a význam v 21. století. Bývalým ministrem zahraničních věcí Karlem Schwarzenbergem byl jmenován členem České národní komise pro UNESCO. Jan Pijářek spoluzakládal mikroregion Východní Slovácko a tři roky zastával funkci předsedy. S Petrem Gazdíkem a dalšími kolegy založili celorepublikovou organizaci Sdružení místních samospráv ČR.

Rodák z Ostrožské Nové Vsi Jan Pijáček v roce 1976 ukončil střední odborné učiliště ve Valašském Meziříčí jako stolař. Jeho otec byl politický vězeň - doloval uran v Jáchymově.

Jan Pijáček je ženatý. S manželkou vychovali tři děti. Volný čas komunální politik věnuje především své rodině, přírodě, folklóru a četbě. Rád si také poslechne dobrou hudbu a podívá se na český klasický film.

VŠE O KRAJSKÝCH A SENÁTNÍCH VOLBÁCH ZDE

 

Další Politici

zobrazit profil Ladislav Kos
Ladislav Kos
zobrazit profil Adam Vojtěch
Adam Vojtěch
zobrazit profil Libor Turek
Libor Turek
zobrazit profil Pavel Pustějovský
Pavel Pustějovský
zobrazit profil Pavel Sehnal
Pavel Sehnal
zobrazit profil Václav  Chaloupek
Václav Chaloupek