Ladislav Kos

Ladislav Kos

Datum narození: 31. 5. 1958
Místo narození: Praha
Profese: 5. senátor za Prahu 11, bývalý místostarosta Prahy 11
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Ladislav Kos, nezlomným bojovníkem proti korupci, byl v letech 2016 až 2022 senátorem za Prahu 11.

Jako obyvatel pražského Jižního Města začal Ladislav Kos před lety bojovat proti nápadu postavit před okny jeho domu stavbu vysokou 15 pater. Vtáhlo ho to do dění a stále více poznával, jak se komunální politici snažili vydobýt z obecního majetku osobní prospěch a zisk.

Kose sledovala soukromá očka

Ladislav Kos se stavěl proti dalším megalomanským projektům, rozvíjel občanskou společnost. V letech 2007 a 2008 působil ve Straně zelených, v roce 2009 spoluzakládal Hnutí pro Prahu 11. Ladislav Kos se stal se nepohodlným tehdejšímu vedení radnice Prahy 11 v čele s Daliborem Mlejnským, a to ho nechalo v roce 2010 dokonce sledovat soukromými detektivy agentury ABL.

V roce 2014 se stal Ladislav Kos místostarostou Prahy 11 za místní občanské hnutí, které po mnoha aférách dosavadních vládců z ODS a ČSSD vyhrálo volby. Koalici vytvořilo s ANO a TOP 09. Ladislav Kos byl posléze z postu finančního zástupce starosty odvolán.

"Koaliční partneři ANO a TOP 09 však začali mít postupně jiné priority - platy a odměny, trafiky pro své zastupitele, nečinnost vůči nevýhodným smlouvám z minula. Nakonec vytvořili z předchozí garniturou v zastupitelstvu tichou koalici," popsal Ladislav Kos dění v Praze 11 po volbách v roce 2014.

Následovala jeho kandidatura na senátora, v níž proti němu politická konkurence nasadila například exministryni Helenu Válkovou za ANO. Ladislav Kos vsadil na hodnoty, jež vždy prosazoval, a otevřel transparentní účet pro financování kampaně a získal křeslo v horní komoře.

Kose porazila Kordová Marvanová

Do senátních voleb 2022 Ladislava Kose vyslali Zelení, HPP 11 a SEN 21 obhájit senátorský mandát v obvodu č. 19 - Praha 11. Postoupil do druhého kola, v němž ho porazila Hana Kordová Marvanová.

O LADISLAVU KOSOVI ČTĚTE ZDE>>

Ladislav Kos má dvě dospělé děti, je ženatý. Volný čas věnuje cyklistice, plavání, běhu na lyžích. Spolupořádá pochod Praha - Prčice.

 

Další Politici

zobrazit profil Pavel Staněk
Pavel Staněk
zobrazit profil Vít Rakušan
Vít Rakušan
zobrazit profil Přemysl Mališ
Přemysl Mališ
zobrazit profil Karel Smetana
Karel Smetana
zobrazit profil Lucie Potůčková
Lucie Potůčková
zobrazit profil Adriana Krnáčová
Adriana Krnáčová
zobrazit profil Ivo Vondrák
Ivo Vondrák
zobrazit profil Petr Ježek
Petr Ježek