Vladimír Derner

Vladimír Derner

Datum narození: 13. 7. 1956
Místo narození: Hradec Králové
Profese: stavební inženýr, politik
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Někdejší starosta města Třebechovice pod Orebem Vladimír Derner se ve volbách 2016 stal lídrem Koalice pro Královéhradecký kraj (KDU-ČSL, VPM a HDK), tedy kandidátem na hejtmana.

Stavební inženýr Vladimír Derner vstoupil do KDU-ČSL roku 1990. Do komunální politiky se dostal ve volbách 1990, kdy byl zvolen zastupitelem města Třebechovice pod Orebem na Královéhradecku a zároveň i starostou. Funkce opakovaně obhájil. Posléze se dostal i do Zastupitelstva Královéhradeckého kraje. V roce 2000 byl z pozice člena KDU-ČSL lídrem Čtyřkoalice (KDU-ČSL, US, ODA a DEU) a stal se 1. náměstkem hejtmana.

V listopadu 2008 byl zvolen 2. náměstkem hejtmana a ve funkci setrval do voleb v roce 2012, kdy mandát zastupitele opět obhájil na kandidátce subjektu Koalice pro Královéhradecký kraj, která je kromě KDU-ČSL tvořena zástupci HDK (Hradecký demokratický klub) a VPM (Volba pro město). Získal předsednictví Výboru kontrolního a členství ve Výboru sociálního a Výboru pro dopravu. V krajských volbách 2016 se stal lídrem Koalice pro Královéhradecký kraj.

Do vysoké politik se Vladimír Derner pokusil dostat opakovaně, avšak bezúspěšně. Bylo to ve volbách do České národní (1992), do Poslanecké sněmovny PČR (1996, 1998, 2006, 2010 a 2013) a též do Senátu PČR (2008) v obvodu č. 45 – Hradec Králové.

Po studiu na SPŠ stavební v Hradci Králové Vladimír Derner absolvoval obor konstrukce a dopravní stavby na Fakultě stavební Českého vysokého učení technického v Praze. Později se vrhl na postgraduálním studium - obor betonové konstrukce na ČVUT. Pracoval jako statik či projektant v oboru betonových a železobetonových konstrukcí. V roce 2005 začal podnikat.

Královéhradecký rodák Vladimír Derner je ženatý. S manželkou Irenou má tři děti - dceru Janu a syny Tomáše a Ondřeje.

VŠE O KRAJSKÝCH A SENÁTNÍCH VOLBÁCH ZDE

 

Další Politici

zobrazit profil Karla Šlechtová
Karla Šlechtová
zobrazit profil Klement Gottwald
Klement Gottwald
zobrazit profil Klára Kocmanová
Klára Kocmanová
zobrazit profil Vladimíra Vítová
Vladimíra Vítová
zobrazit profil Michal Zuna
Michal Zuna
zobrazit profil Pavel Staněk
Pavel Staněk
zobrazit profil Vlastislav Navrátil
Vlastislav Navrátil