Roman Línek

Roman Línek

Datum narození: 6. 10. 1963
Místo narození: Pardubice
Profese: politik KDU-ČSL, kandidát na hejtmana ve volbách 2020
Znamení: Váhy

Související celebrity

Životopis

Politik KDU-ČSL Roman Línek se ve volbách 2020 stal lídrem kandidátky Koalice pro Pardubický kraj (KDU-ČSL, SNK ED a Nestraníci), tedy adeptem na tamního hejtmana, jímž již dříve byl.

Vysokoškolský diplom Roman Línek získal na Stavební fakultě ČVUT v Praze. Byl předsedou představenstva společnosti Přístav Pardubice, působil na ministerstvu pro místní rozvoj jako náměstek zodpovědný za regionální politiku, cestovní ruch a evropskou integraci.

ROMAN LÍNEK - TITUL ZA PENÍZE KRAJE?

Absolvoval ještě postgraduální studium pro manažery na European Business School Praha. Roman Línek se stal předsedou Správní rady Univerzity Pardubice a členem Výboru regionů EU v Bruselu.

V roce 2009 Roman Línek obdržel z rukou tehdejšího královéhradeckého biskupa Dominika Duky pamětní medaili "za dlouholetou podporu církevních projektů a příkladnou spolupráci regionální samosprávy s církví".

Členem KDU-ČSL se Roman Línek stal záhy po Sametové revoluci 1989, a to v prosinci téhož roku. A hned poté se zapojil do komunální politiky v Zastupitelstvu města Pardubice.

V roce 2000 se Roman Línek stal krajským lídrem Čtyřkoalice a po jejím volebním vítězství byl prvním pardubickým krajským hejtmanem (do roku 2004). Posléze působil jako 1. náměstek tamního hejtmana.

Mezi 2006 a 2008 řídil kraj místo vážně nemocného a později zesnulého Michala Rabase. K významným stranickým funkcím Romana Línka patří post místopředsedy KDU-ČSL (2013 až 2015).

V krajských volbách 2016 se Roman Línek stal kandidátem na hejtmana a lídrem uskupení Koalice pro Pardubický kraj (KDU-ČSL, hnutí Nestraníci a SNK-ED). Obhájil post zastupitele a znovu byl zvolen 1. náměstkem hejtmana.

Do voleb 2020 Romana Línka Koalice pro Pardubický kraj opět vyslala jako svou jedničku, tedy adepta na hejtmana.

O ROMANU LÍNKOVI ČTĚTE ZDE>>

Pardubický rodák Roman Línek je ženatý. S manželkou Šárkou má dvě dcery - Marietu a Sandru.

VŠE O KRAJSKÝCH VOLBÁCH 2020 NAJDETE ZDE>>

 

 

Další Politici

zobrazit profil Raúl Castro
Raúl Castro
zobrazit profil Jana Berkovcová
Jana Berkovcová
zobrazit profil Věra Adámková
Věra Adámková
zobrazit profil Šimon Heller
Šimon Heller
zobrazit profil Robert Šlachta
Robert Šlachta
zobrazit profil Milan Chovanec
Milan Chovanec
zobrazit profil Jaroslav Martinů
Jaroslav Martinů
zobrazit profil Olaf Scholz
Olaf Scholz