Lukáš Curylo

Lukáš Curylo

Datum narození: 3. 2. 1974
Místo narození: Ostrava
Profese: politik KDU-ČSL, ředitel Charity ČR
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Politika KDU-ČSL Lukáše Curyla coby ředitele Charty ČR lidovci do voleb 2020 vyslali vybojovat post hejtmana Moravskoslezského kraje.

Po absolvování Filozofické fakulty Ostravské univerzity Lukáš Curylo později vystudoval i Cyrilometodějskou teologickou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci. Vyučoval na gymnáziu, pracoval jako metodik Odboru školství, mládeže a sportu na Krajském úřadě Moravskoslezského či řídil Odbor kultury, školství, mládeže a sportu Magistrátu města Ostravy.

LUKAŠ CURYLO A CHARITA ČR

V dubnu 2007 jej biskup František Václav Lobkowicz jmenoval ředitelem Diecézní charity ostravsko-opavské; v únoru 2013 se Lukáš Curylo stal ředitelem Charity České republiky.

Do politiky se Lukáš Curylo pokoušel poprvé dostat v komunálních volbách 1994, kdy jako nestraník kandidoval za KDU-ČSL do Zastupitelstva Městského obvodu Ostrava-Poruba. Nepodařilo se mu to.

Zastupitelem se Lukáš Curylo stal až jako člen KDU-ČSL (od roku 1996) po volbách 1998. Mandát pak opakovaně obhájil (2002, 2006). Neuspěl s pokusy o zvolení do Zastupitelstva města Ostravy, s kandidaturou na tamního primátora, stejně jako v krajských volbách 2000.

Řadu neúspěchů Lukáš Curylo prolomil ve volbách 2008, kdy se stal krajským zastupitelem. O čtyři roky později mandát nejen obhájil, ale díky preferenčním hlasům se z pátého místa vyšplhal na první. 

Dvakrát se Lukáš Curylo marně pokusil usednout do Sněmovny. Štěstí neměl ani s volbami do Senátu v roce 2014, kdy kandidoval v obvodu č. 72 - Ostrava-město; skončil na 4. místě.

Ve volbách 2016 byl Lukáš Curylo nominován na lídra KDU-ČSL v Moravskoslezském kraji, tedy na tamního hejtmana. Mandát zastupitele obhájil a usedl do křesla druhého muže kraje, tedy 1. náměstka.

O LUKÁŠI CURYLOVI ČTĚTE ZDE>>

V krajských volbách 2020 se Lukáš Curylo opět stal jedničkou movskoslezské lidovecké kandidátky.

VŠE O KRAJSKÝCH VOLBÁCH 2020 NAJDETE ZDE>>

 

 

 

Další Politici

zobrazit profil Jaroslav Borka
Jaroslav Borka
zobrazit profil Karla Šlechtová
Karla Šlechtová
zobrazit profil Václav Snopek
Václav Snopek
zobrazit profil Vladimir Putin
Vladimir Putin
zobrazit profil Libor Hoppe
Libor Hoppe
zobrazit profil Ondřej Profant
Ondřej Profant
zobrazit profil Tomáš Macura
Tomáš Macura