Stanislav Juránek

Stanislav Juránek

Datum narození: 24. 1. 1956
Místo narození: Brno
Profese: politik KDU-ČSL
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Politik KDU-ČSL Stanislav Juránek byl v letech 2010 až 2016 senátorem za obvod č. 58 - Brno-město. V roce 2017 se stal poslancem.

Stanislav Juránek se narodil 24. ledna 1956 v Brně. Zde i absolvoval gymnázium na třídě Kapitána Jaroše se zaměřením na fyziku a matematiku. Od roku 1977 pracoval napřed jako dělník, později i jako mistr a stavbyvedoucí v Jihomoravských státních lesích. Stanislav Juránek vystudoval dálkově lesní inženýrství na Lesnické fakultě Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity.

V roce 1997 se stal Stanislav Juránek starostou městské části Brno-Židenice. Od roku 2000 dokonce i zastával post hejtmana Jihomoravského kraje. V roce 2003 byl zvolen předsedou jihomoravského krajského výboru KDU-ČSL. Tato funkce mu vydržela až do roku 2015.

Ve volbách do Senátu PČR v roce 2010 získal Stanislav Juránek senátorské křeslo v obvodě č. 58 - Brno-město a to i přesto, že v prvním kole skončil druhý, předhonil ho totiž sociální demokrat Václav Božek. V krajských volbách 2012 dostal nejvyšší počet preferenčních hlasů v celé České republice, a to přes 21 tisíc.

V parlamentních volbách 2017 Stanislav Juránek usedl do křesla v dolní komoře. Ve volbách 2020 obhájil post v Zastupitelstvu Jihomoravského kraje.

Stanislav Juránek v roce 2006 získal Cenu PŘÍSTAV od České rady dětí a mládeže za podporu mimoškolní práce s dětmi. V roce 2011 byl zvolen starostou sportovní organizace Orel.

 

 

 

Další Politici

zobrazit profil René Schreier
René Schreier
zobrazit profil Oldřich Vlasák
Oldřich Vlasák
zobrazit profil Michael Canov
Michael Canov
zobrazit profil John Fitzgerald Kennedy
John Fitzgerald Kennedy
zobrazit profil Libor Honzárek
Libor Honzárek
zobrazit profil Jitka Zikmundová
Jitka Zikmundová
zobrazit profil Jiří Rozbořil
Jiří Rozbořil
zobrazit profil Ivana Nevludová
Ivana Nevludová