Renata Chmelová

Renata Chmelová

Datum narození: 17. 2. 1971
Místo narození: Praha
Profese: politička, manažerka, aktivistka
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Renata Chmelová byla manažerkou, než ji developerská snaha vytěžit pozemky poblíž jejího bydliště přivedla k občanské angažovanosti. V roce 2016 se stala senátorkou za Praze 10. Ve volbách ji podpořilo hned hned několik subjektů.

Svou manažerskou dráhu Renata Chmelová dotáhla na post místopředsedkyně představenstva firmy Asseco Solutions, která se věnovala informačním technologiím. Stále sledovala kauzu Trojmezí, zeleného území mezi Prahou 10, v níž Renata Chmelová žije, Prahou 11 a 15. Do tohoto prostoru mnohé developerské firmy umístily své projekty a snažily se ze zelených pozemků mít co největší zisk.

Proti tomu se ustavila koalice občanských sdružení a Renata Chmelová je od roku 2009 její koordinátorkou. Vedla také ekologickou organizaci Arnika. V roce 2014 stála v komunálních volbách jako nestranice v čele koalice Vlasta, na níž se podíleli piráti a LES. Vlastu porazilo v Praze 10 jen hnutí ANO. Přes zisk téměř 18% hlasů se Vlasta - pojmenovaná podle vršovické radnice - ocitla v opozici.

Vršovice chtělo minulé vedení Prahy 10 opustit a investovat obecní prostředky jinde, například na nepříliš vzdáleném Hagiboru. Renata Chmelová a občanská veřejnost byly proti. "Některé mezery v paragrafech přinášejí velké výhody lobbistům a kmotrům. Na mne si ale nepřijdou. Zabetonovat Trojmezí ani postavit miliardovou radnici na Hagiboru se jim nepodařilo," komentovala své aktivity Renata Chmelová.

VŠE O KRAJSKÝCH A SENÁTNÍCH VOLBÁCH ZDE

Do senátu Renatu Chmelovou spolu s Vlastou nominovala v roce 2016 KDU-ČSL, LES, Piráti a podpořil ji také místní subjekt Desítka pro domácí. Soupeřkou byla například stávající senátorka Ivana Cabrnochová, která se opírala o ČSSD a SZ, hudebník Felix Slováček či chirurg Jiří Holubář.

Renata Chmelová je vdaná a má dvě děti.

 

Další Politici

zobrazit profil Michael Rataj
Michael Rataj
zobrazit profil Jan Holásek
Jan Holásek
zobrazit profil Pavel Staněk
Pavel Staněk
zobrazit profil Stanislav Fridrich
Stanislav Fridrich
zobrazit profil Hana Naiclerová
Hana Naiclerová
zobrazit profil Václav IV.
Václav IV.
zobrazit profil Renáta Zajíčková
Renáta Zajíčková