Miroslav Kalina

Miroslav Kalina

Profese: šéfkuchař, porotce soutěžního pořadu TV Nova

Související celebrity

Životopis

Miroslav Kalina, kulinářský mistr a spolumajitel luxusní restaurace v centru Prahy, se televizním divákům představil jako jeden z porotců soutěže MasterChef.

Šéfkuchař Miroslav Kalina je spolumajitel špičkové pražské restaurace Gourmet Kalina cuisine & vins, kterou nedaleko pražského Staroměstského náměstí založil v listopadu 2012 se sommelierem Vítem Hepnarem.

S gastronomií Kalina začal na brigádě

„Naše příprava jídel vychází z receptů tradiční kontinentální kuchyně, především francouzské a české. Osobitý rukopis jim pak přidává šéfkuchař Mirek Kalina,“ píše se na svých webových stránkách zmíněného luxusního podniku.

K dobré gastronomii Miroslav Kalina poprvé přičichl v rámci brigád U zlatého hada v Karlově ulici, a to v době kolem Sametové revoluce 1989.

Miroslav Kalina se učil v cizině

Velmi si cení praxe v Německu, o níž hovoří jako o prvním velkém posunu v profesi. Nebyl totiž jen za hranicemi Česka, ale až několik desítek kilometrů od Hamburku, kde timmerdorfská pláž restauracím nabízela nevídanou přehlídku mořských živočichů, což pro něj tehdy byly snové suroviny. Kromě Německa Miroslav Kalina krátce zkoumal kulinářské umění i ve Španělsku.

Jméno si Miroslav Kalina udělal v podniku Šípek Bistrot. Pokračoval v hotelových restaurantech Aquarius a ADA, kde měl možnost pozorovat při práci michelinské šéfkuchaře. Vypravil se i na zkušenou do Francie. Pracoval též v luxusním hotelu Hoffmeister, který patřil ke kulinářské elitě české metropole.

Kromě vaření má Kalina rád zbraně

V soutěži TV Nova MasterChef Česko se Miroslav Kalina v roli porotce potkal s dalšími mistry kuchaři - Markem Raditschem a Markem Fichtnerem

Mezi záliby Miroslava Kaliny patří zbraně. Již v dětství jej k tomuto koníčku přivedl otec, který byl vášnivý lovec.

 

Další Ostatní

zobrazit profil Naděžda Munzarová
Naděžda Munzarová
zobrazit profil Ladislav Kos
Ladislav Kos
zobrazit profil Vladimír Kruliš
Vladimír Kruliš
zobrazit profil Karel Smetana
Karel Smetana
zobrazit profil Tomáš Vořechovský
Tomáš Vořechovský
zobrazit profil Martin Škorpík
Martin Škorpík
zobrazit profil Jan Zahradník
Jan Zahradník
zobrazit profil Pavel Zeman
Pavel Zeman