Marek Fichtner

Marek Fichtner

Profese: mistr kuchař

Související celebrity

Životopis

Elitní šéfkuchař Marek Fichtner se televizním divákům představil v porotě soutěže TV Nova MasterChef Česko. Jako mistr svého řemesla byl úspěšný třeba na lodi s 2500 pasažéry.

Poté, co se Marek Fichtner vyučil kuchařem, pár měsíců pracoval ve svém rodišti v Adršpašských skalách. První zahraniční zkušenost má z Německa, kam se vydal pár let po Sametové revoluci 1989. Po nějaké době dostal práci na lodi německé společnosti s 300 pasažéry. Posléze se přihlásil k americké lodní společnosti z Miami, kde nastoupil jako čtvrtý zástupce šéfkuchaře (sous chef v tréninku). Zaoceánský parník měl 1500 pasažérů; za dva roky už byl šéfkuchař vlajkové lodi, která mohla uspokojit až 2500 klientů. V tamní kuchyni se mu otáčelo 128 kuchařů. Na moři Marek Fichntner strávil celkem sedm let.

MAREK FICHTNER A MOŘSKÁ NEMOC

V Česku na žádnou zajímavou práci nenarazil, tak přijal nabídku ze Saudské Arábie, kde pracoval jako šéfkuchař v nejluxusnějším rijádském hotelu Al Faisaliah. Jak se v médiích vyjádřil, život tam pro něj nebyl jednoduchý – kuchaři se během dne chodili modlit, což značně narušovalo chod podniku. Vše však nebylo tak černé. Vyzkoušel si opulentní akce pro třeba i 3500 lidí (od svateb až po autosalony). „Dvakrát jsem připravoval hostinu pro samotného saúdského krále. Jednou to bylo dokonce uprostřed pouště, kde jsme měli stany a kompletně vybavenou, klimatizovanou kuchyň. Další velkou akcí byl summit sedmi zemí Perského zálivu. Kromě krále Abdula Al Sauda jsem tam vařil například pro šejka z Emirátů nebo sultána z Ománu,“ pochlubil se Marek Fichtner v médiích.

Mistr kuchař Marek Fichtner objel téměř celý svět; největším zážitkem pro něj byla prý plavba Jižní Amerikou po Amazonce. Dále byl na stáži v kodaňské restauraci Noma, která již tehdy patřila mezi deset nejlepších restaurací světa, a také ve Švýcarsku. Jeho renomé přesvědčilo Velvyslanectví ČR, aby to byl právě on, kdo připraví menu v rámci Týdne české gastronomie v Brazílii a Mexiku. V Česku přijal post šéfkuchaře v pražském hotelu Kempinski, jehož restaurace Le Grill se rychle propracovala mezi nejlepší podniky v metropoli. Posléze se stal šéfkuchařem pětihvězdičkového pražského hotelu The Augustine.

Marek Fichtner je ženatý a má dvě děti. S manželkou Katkou se seznámil v Saudské Arábii, kde pracovala jako fyzioterapeutka.

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Jan Skopeček
Jan Skopeček
zobrazit profil Marco Pillo
Marco Pillo
zobrazit profil Jakub Štáfek
Jakub Štáfek
zobrazit profil Hana Naiclerová
Hana Naiclerová
zobrazit profil Petr Vaněk
Petr Vaněk
zobrazit profil Malcolm Goodwin
Malcolm Goodwin
zobrazit profil Anna Kotlíková
Anna Kotlíková
zobrazit profil Miroslava Šafránková
Miroslava Šafránková