Petr Hořejš

Petr Hořejš

Datum narození: 7. 9. 1938
Místo narození: Bratislava
Profese: publicista a spisovatel
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Spisovatel a novinář Petr Hořejš, autor třináctidílného historického cyklu Toulky českou minulostí, za totality musel publikovat pod pseudonymy: Petr Hora, Péťa Vařič a Péťa Rodič.

Renomovaný publicista, scenárista a spisovatel Petr Hořejš vystudoval katedru žurnalistiky na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. V ročníku byl mj. s Vladimírem Jiránkem. Pracoval jako redaktor. Poté, co upadl v nemilost tehdejší politické garnitury, psal pod pseudonymy (Petr Hora, Péťa Vařič a Péťa Rodič).

Jak Petr Hořejš kdysi řekl pro Týdeník Rozhlas, pseudonym Hora mu vymyslel někdo z Mladého světa, kdo konkrétně, se nedozvěděl. Péťa Vařič byl, protože učil čtenáře vařit, a Péťa Rodič se z něj stal, jelikož vychovával malé děti. „Na jedné straně jsem byl dělník a zálesák a na druhé straně vlastně čím dál renomovanější - pod svým jménem nepovolený – publicista,“ zavzpomínal na období totality.

Vzhledem k tomu, že tenkrát musel mít razítko o zaměstnání každý, jinam by se dopouštěl trestného činu příživnictví (hrozilo za něj nejprve dva roky vězení, později až tři), novinář Petr Hořejš pracoval jako čerpač a měřič vodních zdrojů. Po Sametové revoluci 1989 byl krátce ředitelem nakladatelství Albatros a nedlouho i redaktorem Mladého světa. Od poloviny devadesátých let minulého století je Pert Hořejš „na volné noze“.

V sedmdesátých a osmdesátých letech spolupracoval s Prázdninovou školou Lipnice; byl zakládajícím členem Lipnického stipendijního fondu. Kromě již zmíněného cyklu Toulky českou historií (vycházely od roku 1979 – samozřejmě pod pseudonymem) je Petr Hořejš autorem metodické příručky Prázdniny se šlehačkou a spoluzakladatelem nadace Pangea, v níž působil třeba s hercem a moderátorem Markem Ebenem.

Ze tří partnerských vztahů se mu narodili čtyři dcery a dva synové.

 

Další Spisovatelé

zobrazit profil Kateřina Procházková
Kateřina Procházková
zobrazit profil Miroslav Zikmund
Miroslav Zikmund
zobrazit profil Benjamin Kuras
Benjamin Kuras
zobrazit profil Bára Nesvadbová
Bára Nesvadbová
zobrazit profil Jiří Padevět
Jiří Padevět
zobrazit profil Václav Budínský
Václav Budínský
zobrazit profil Jan Otčenášek
Jan Otčenášek