Ivo Ištván

Ivo Ištván

Místo narození: Brno
Profese: olomoucký vrchní státní zástupce

Související celebrity

Životopis

Ivo Ištvan je vrchní státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Do povědomí široké veřejnosti se dostal díky aféře kolem někdejší vrchní ředitelky úřadu vlády Jany Nagyové, později Nečasové.

Olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištván (narozen 1965) je znám také z případu údajného uplácení poslance Zdeňka Kořistky, kde posoudil zadržení Marka Dalíka a lobbisty Jana Večerka jako nezákonné a došel k závěru, že nejsou zákonné důvody pro uvalení vazby. Jeho práce byla médii propírána také v kauze Jiřího Čunka, kdy byl Ivo Ištván v listopadu 2007 z podnětu tehdejší nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké odvolán. Do funkce se v lednu 2011 vrátil, a to díky tomu, že uspěl se správní žalobou. O rok později podal kárnou žalobu na brněnského krajského státního zástupce Petra Coufala, který rozhodl o trestním oznámení, směřujícím proti němu samotnému.

IVO IŠTVÁN - DALŠÍ INFORMACE ČTĚTE ZDE

V roce 2013 ruku v ruce s někdejším šéfem Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robertem Šlachtou zahájil tzv. kauzu Nagyová, která vyústila v pád vlády Petra Nečase. Společně s někdejší vrchní ředitelkou úřadu vlády Janou Nagyovou, nyní manželkou expremiéra Petra Nečase, Ivo Ištván posvětil stíhání trojice poslanců - Ivana Fuksy, Petra Tluchoře a Marka Šnajdra pro úplatkářství. To skončilo ostudou; Nejvyšší soud totiž stíhání někdejších členů dolní komory zrušil, jelikož je chránila poslanecká imunita. Celá kauza byla opředena i dalšími nejasnostmi. Například se odborníci podivovali nad tím, proč se údajná trestná činnost, která měla být spáchána v Praze, řeší na Moravě. Přes některé přehmaty, jež případ provázely, Ivo Ištván na svém postu setrval.

Rodák z Brna Ivo Ištván absolvoval Právnickou fakultu MU (tehdy Univerzita Jana Evangelisty Purkyně). Po praxi právního čekatele se roku 1994 stal státním zástupcem Okresního státního zastupitelství Brno-venkov. Již o tři roky později byl jmenován vrchním státním zástupcem Vrchního státního zastupitelství v Olomouci.

 

Další Ostatní

zobrazit profil Bára Nesvadbová
Bára Nesvadbová
zobrazit profil Martin Dvořák
Martin Dvořák
zobrazit profil Fidel  Castro
Fidel Castro
zobrazit profil Jiří Horák
Jiří Horák
zobrazit profil Michal Hašek
Michal Hašek
zobrazit profil Daniel Stach
Daniel Stach
zobrazit profil Ladislav Velebný
Ladislav Velebný
zobrazit profil Andrea Nesvadbová
Andrea Nesvadbová