Jiří Cieńciała

Jiří Cieńciała

Datum narození: 10. 3. 1950
Místo narození: Vendryně
Profese: 4. senátor za Frýdek-Místek, manažer
Znamení: Ryby

Související celebrity

Životopis

Někdejší generální ředitel Třineckých železáren a ministr Rusnokovy vlády Jiří Cieńciała (kandidát hnutí OSN) byl v letech 2016 až 2022 senátorem za obvod č. 73 - Frýdek-Mýstek.

Absolvent oboru systémové inženýrství na Vysoké škole báňské v Ostravě Jiří Cieńciała byl externím vyučujícím na VŠB Ostrava. Svou profesní kariéru zahájil v Třineckých železárnách. V této ocelářské firmě působil na různých hospodářských pozicích více než 37 let; roku 1997 se stal jejím generálním ředitelem. V říjnu 2012 byl zvolen členem dozorčí rady této akciové společnosti.

Jiří Cieńciała byl rektorem soukromé VŠ

Roku 2008 byl Jiří Cieńciała oceněn jako Manažer roku. Stal se členem Rady pro výzkum, vývoj a inovace, která je odborným a poradním orgánem vlády České republiky.

Jiří Cieńciała se zapletl se do aféry, podle níž mohly Třinecké železárny vydělat (údajně šlo o pohledávku v řádu miliard korun), a to pádem společnosti Moravia Energo, v jejíž dozorčí radě seděl od prosince 1999.

Od únoru 2012 byl rektorem soukromé Vysoké školy podnikání v Ostravě, k jejímuž zrušení došlo na konci září 2015, avšak stala se součástí soukromé Vysoké školy podnikání a práva, jejímž rektorem se Jiří Cieńciała stal už od června téhož roku.

Cieńciała ve volbách 2022 nekandidoval

Do politiky Jiří Cieńciała vstoupil v červenci 2013, kdy mu premiér Jiří Rusnok nabídl post ministra průmyslu a obchodu ve své úřednické vládě. Prezident Miloš Zeman jej do této funkce jmenoval 10. července 2013.

Vláda Jiřího Rusnoka Jiřího Cieńciału jmenovala zmocněncem vlády pro řešení problémů spojených s revitalizací Moravskoslezského a Ústeckého kraj.

Ve volbách 2016 Jiří Cieńciała získal za hnutí OBČANÉ SPOLU - NEZÁVISLÍ (OSN) křeslo v horní komoře v obvodu č. 73 – Frýdek-Místek. V senátních volbách 2022 již nekadidoval.

Jiří Cieńciała pocházející z polské menšiny v Českém Slezsku; má syna Michala.

 

 

Další Politici

zobrazit profil Věra Adámková
Věra Adámková
zobrazit profil Adolf Klepš
Adolf Klepš
zobrazit profil Martin Tesařík
Martin Tesařík
zobrazit profil Jiří Mihola
Jiří Mihola
zobrazit profil Pavel Jelínek
Pavel Jelínek
zobrazit profil Jiří Ovčáček
Jiří Ovčáček
zobrazit profil Miloš Petera
Miloš Petera
zobrazit profil Tereza Hyťhová
Tereza Hyťhová