Ivo Šanc

Ivo Šanc

Datum narození: 15. 5. 1955
Profese: politik a geolog
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Geolog, někdejší starosta Kutné Hory Ivo Šanc, dříve člen ODS či Unie Svobody, byl do voleb 2016 vyslán hnutím STAN, aby se utkal o post senátora v obvodu Kutná Hora. Neuspěl však.

Do komunální politiky Ivo Šanc vstoupil po volbách 1994, kdy byl jako člen ODS zvolen zastupitelem města Kutná Hora a následně i starostou. Na konci roku 1997 ODS vyměnil za nově vzniklou Unii svobody. Ve volbách 1998 obhájil mandát zastupitele města a později i post starosty, na nějž následující září rezignoval. Měl problém se zákonem – v roce 2001 byl odsouzen k desetitisícové pokutě za to, že si se souhlasem radních, ale za zády zastupitelů vzal městské peníze a zaplatil s nimi své soukromé soudní výdaje ve výši necelých jedenácti tisíc korun. Do komunální politiky se vrátil po volbách 2010, kdy jako nezávislý vedl kandidátku subjektu Šance pro Kutnou Horu. Stal se jak zastupitelem, tak i znovu starostou města. V krajských volbách 2012 i 2016 byl jako nestraník za hnutí Starostové a nezávislí (STAN) zvolen zastupitelem Středočeského kraje.

Za Unii svobody Ivo Šanc kandidoval do Poslanecké sněmovny PČR (1998). Neuspěl, a to stejně jako s pokusem dostat se do Senátu PČR (roky 1996 a 2004) či do Evropského parlamentu (2009). Ve volbách 2016 se v obvodu č. 40 – Kutná Hora rozhodl zkusit štěstí potřetí, tentokrát za hnutí STAN.

Po absolvování geologie se specializací na mineralogii a krystalografii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze Ivo Šanc pracoval v Ústavu nerostných surovin v Kutné Hoře. Dále působil mj. jako člen Mise OSN v Kosovu, ředitel České styčné kanceláře pro výzkum a vývoj v Bruselu, šéf pobočky španělské poradenské firmy Zabala CZ v Praze.

Ivo Šanc je ženatý. S manželkou Jarmilou mají dvě děti - syna Davida a dceru Zuzanu. Mezi jeho koníčky patří sport - volejbal, lyžování, cyklistika, paragliding, dále jazyky, cestování, fotografování a řemeslné práce.

VŠE O KRAJSKÝCH A SENÁTNÍCH VOLBÁCH ZDE

 

Další Politici

zobrazit profil Jan Hrnčíř
Jan Hrnčíř
zobrazit profil Květa Matušovská
Květa Matušovská
zobrazit profil Petr Hladík
Petr Hladík
zobrazit profil Milan Štěch
Milan Štěch
zobrazit profil Helena Langšádlová
Helena Langšádlová
zobrazit profil Tomáš Kohoutek
Tomáš Kohoutek
zobrazit profil Ladislav Jakl
Ladislav Jakl
zobrazit profil Alexander Dubček
Alexander Dubček