Liana Janáčková

Liana Janáčková

Datum narození: 17. 12. 1953
Místo narození: Ostrava
Profese: politička, starostka
Znamení: Střelec

Související celebrity

Životopis

Kontroverzní politička Liana Janáčková, bývalá senátorka, starostka ostravského obvodu Mariánské Hory a Hulváky, se ve volbách 2016 stala kandidátkou hnutí Nezávislí na post v horní komoře.

Do politiky Liana Janáčková vstoupila v roce 1990 - byla zvolena starostkou městského obvodu Mariánské Hory a Hulváky. V roce 1992, kdy vstoupila do ODS, se též stala senátorkou. V horní komoře nahradila Mirka Topolánka. V Senátu byla místopředsedkyní Výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice, Stálé komise Senátu pro sdělovací prostředky a členkou Volební komise. Ve volbách 2006 hnutí Nezávislí vyhrálo volby a ona získala nejvíce hlasů, avšak křeslo starostky jí na pár měsíců zasedl občanský demokrat Radomír Michniak, a to díky koalici ODS, KDU-ČSL a ČSSD. Po převratu v červnu 2007 se Liana Janáčková do funkce opět vrátila. V listopadu 2014 byla opět zvolena starostkou.

V senátních volbách 2010 mandát neobhájila, porazil ji sociální demokrat Antonín Maštalíř. Neúspěšná byla též ve volbách (2013) do Poslanecké sněmovny PČR. V roce 2012 se dostala do Zastupitelstva Moravskoslezského kraje. Dva roky nato kandidovala dokonce na primátorku Ostravy, avšak Nezávislí se do zastupitelstva vůbec neprobojovali. Ve volbách 2016 stála znovu v čele kandidátky hnutí. V senátních volbách 2016 se jako bezpartijní stala kandidátkou hnutí Nezávislí na post v horní komoře za obvod č. 70 - Ostrava-město.

Politička Liana Janáčková, která je známa svým nesmlouvavým postojem k nepřizpůsobivým obyvatelům a ostrými výroky vůči nim, za svou kariéru vystřídala několik stran: OF, ODS, Svobodní a NEZ. V srpnu 1997 navrhla, že obvod přispěje na letenku Romům, kteří chtěli emigrovat do Kanady, když vrátí byty a odhlásí trvalé bydliště. O deset let později se kolem tehdejší senátorky rozpoutala další aféra, a to díky zveřejnění nahrávky, na níž se označila za rasistku. Tehdy sama požádala o zbavení imunity, Senát ji za ale za výroky o Romech k trestnímu stíhání nevydal.

Po absolvování Fakulty architektury Vysokého učení technického v Brně Liana Janáčková pracovala jako projektantka ve firmách Stavoprojekt Ostrava a Drupos Ostrava.

Liana Janáčková je rozvedená a má dvě dcery.

VŠE O KRAJSKÝCH A SENÁTNÍCH VOLBÁCH ZDE

 

Další Politici

zobrazit profil Marian Kotleba
Marian Kotleba
zobrazit profil Jaroslav Klaška
Jaroslav Klaška
zobrazit profil Martin Havel
Martin Havel
zobrazit profil Marie Kaufmann
Marie Kaufmann
zobrazit profil Barack Obama
Barack Obama
zobrazit profil Miloš Petera
Miloš Petera
zobrazit profil Angela Merkel
Angela Merkel
zobrazit profil Vladimír Špidla
Vladimír Špidla