Zdeněk Altner

Datum narození: 3. 10. 1947
Datum úmrtí: 7. 11. 2016
Profese: advokát
Znamení: Váhy

Související celebrity

Životopis

Zdeněk Altner byl český advokát, známý především díky zastupování ČSSD ve sporu o Lidový dům. Strana mu za služby měla vyplatit 337 milionů Kč.

Zdeněk Altner absolvoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy a poté pracoval jako podnikový právník. Po roce 1989 se stal advokátem a insolvenčním správcem. Advokátní komora Altnera v lednu 2011 vyškrtla ze seznamu kandidátů po kárném řízení v souvislosti se sporem s politickou stranou ČSSD.

Insolvenčním správcem společnosti OSAN byl Zdeněk Altner do roku 2000. Odvolán byl soudem na žádost věřitelů. Místo placení údajně vedl nesmyslné spory, za které prý měl spřízněným advokátům zaplatit přes 100 milionů Kč. V roce 2013 byl Altner zatčen v Německu na základě evropského zatýkacího rozkazu v souvislosti se slovenskou kauzou z konce 90. let, kdy působil jako správce konkurzní podstaty jedné z firem podnikatele Ivana Matušíka. Tehdy čelil stíhání za maření konkurzního řízení.

Zdeněk Altner vešel ve známost díky zastupování ČSSD ve sporu o stranické sídlo - Lidový dům. Kauzu vyhrál v roce 2000 až u Ústavního soudu. Mandátní smlouvu s ním v roce 1997 za stranu podepsal její tehdejší předseda Miloš Zeman. Podle smlouvy měl v případě úspěchu získat mj. deset procent hodnoty Lidového domu, strana mu vyplatila 16,8 milionu Kč.

Celková částka, kterou pravomocně Altnerovi přiznal soud, činí 337 milionů korun. Následně bylo na Altnera vydáno několik exekučních příkazů v hodnotě zhruba 20 milionů Kč. Bývalý advokát Zdeněk Altner zemřel ve věku 69 let v pondělí ráno 7. listopadu 2016.

Vše o Zdeňku Altnerovi najdete ZDE

 

Články o celebritě

Petříček se Zemana nebojí. Zlomí ministrovi zahraničí sjezd ČSSD vaz? Petříček se Zemana nebojí. Zlomí ministrovi zahraničí sjezd ČSSD vaz? „Moc se mi po vás stýskalo,“ překvapil před rokem delegáty sjezdu ČSSD v Hradci Králové prezident Mi... číst článek
Milionový spor Lidový dům: Altnerova dcera chce vystoupit na sjezdu ČSSD. Hamáček s ní „vyběhl“ Milionový spor Lidový dům: Altnerova dcera chce vystoupit na sjezdu ČSSD. Hamáček s ní „vyběhl“ Spor o Lidový dům – tedy sídla ČSSD, chtěla řešit dědička po advokátovi Zdeňku Altnerovi přímo na sj... číst článek
Hamáček vyklízí kancelář. ČSSD v hubených časech pronajme část Lidového domu Hamáček vyklízí kancelář. ČSSD v hubených časech pronajme část Lidového domu Česká strana sociálně demokratická zažívá hubená léta. V posledních sněmovních volbách skončila až š... číst článek

Další Osobnosti

zobrazit profil Bohdana Pavlíková
Bohdana Pavlíková
zobrazit profil Miroslav Etzler
Miroslav Etzler
zobrazit profil Sergio Ramos García
Sergio Ramos García
zobrazit profil Burak Oymen
Burak Oymen
zobrazit profil Tomáš Necid
Tomáš Necid
zobrazit profil Silvia Petöová
Silvia Petöová
zobrazit profil Miroslav Samaš
Miroslav Samaš
zobrazit profil Zuzana Jandová
Zuzana Jandová