Petr Gazdík

Datum narození: 26. 6. 1974
Místo narození: Uherské Hradiště
Profese: politik hnutí STAN, 20. ministr školství, pedagog
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Politik hnutí STAN Petr Gazdík, který byl roku 2010 poprvé zvolen do Sněmovny, ve volbách 2021 poslanecký mandát opět obhájil. V prosinci se stal ministrem školství, k 30. červnu 2022 na tuto funkci rezignoval.

Po maturitě na Gymnáziu J. A. Komenského v Uherském Brodě Petr Gazdík absolvoval Pedagogickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně v oboru učitelství všeobecně vzdělávacích předmětů (matematika-zeměpis). Následně v letech 1996 až 2002 učil na ZŠ Josefa Bublíka v Bánově.

GAZDÍK A FARSKÝ VERSUS BABIŠ 

Petra Gazdíka vystřídal Vít Rakušan

Prvním politickým úspěchem Petra Gazdíka bylo zvolení starostou obce Suchá Loz v roce 2002. Tuto funkci vykonával osm let. Poté zůstal řadovým zastupitelem a roku 2011 povýšil na místostarostu. V roce 2008 se stal za Starosty a nezávislé (STAN) zastupitelem Zlínského kraje. Post opakovaně obhájil.

Do Sněmovny Petr Gazdík poprvé zasedl po volbách 2010, v nichž byl zvolen z prvního místa kandidátky TOP 09, kterou tehdy vedl jako předseda Karel Schwarzenberg.

Gazdíkovi pomohly preferenční hlasy

Ve volbách 2017 Petr Gazdík získal 2 296 preferenčních hlasů a poslanecký mandát obhájil. V prosinci 2018 oznámil, že v dubnu 2019 skončí jako předseda hnutí STAN. Ve funkci jej nahradil Vít Rakušan.

Do voleb 2020 Petra Gazdíka vyslalo hnutí STAN s podporou TOP 09, strany Nový Impuls a Zlínského hnutí nezávislých vybojovat pozici hejtmana Zlínského kraje, což se mu nepodařilo.

V parlamentních volbách 2021 si Petr Gazdík udržel křeslo v dolní komoře. Posléze se stal adeptem na post ministra školství, mládeže a tělovýchovy ve vládě Petra Fialy (ODS), a proto se rozhodl vzdát krajského mandátu. Šéfem resortu byl jmenován 17. prosince 2021. K 30. červnu 2022 na funkci ministra rezignoval.

Petr Gazdík se postavil za Jiřího Bradyho

Petr Gazdík vystoupil v kontroverzním dílu Show Jana Krause, který FTV Prima odvysílala se zpožděním kvůli verbálním útokům na prezidenta Miloše Zemana. Gazdík v pořadu pozval občany na akci k 28. říjnu, která se konala na Staroměstském náměstí na protest proti neudělení státního vyznamenání Jiřímu Bradymu. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček akci označil za počátek prezidentské kampaně textaře a moderátora večera Michala Horáčka.

O PETRU GAZDÍKOVI ČTĚTE ZDE>>

Petr Gazdík je ženatý. S manželkou Evou mají tři dcery a syna.

 

 

 

Články o celebritě

Zemřel Karel Schwarzenberg (†85). Kníže s noblesou i politik, co neskrýval spánek Zemřel Karel Schwarzenberg (†85). Kníže s noblesou i politik, co neskrýval spánek Ve věku 85 let zemřel mohykán české politické scény. Karel Schwarzenberg se nesmazatelně zapsal do h... číst článek
Analýza Blesku: 606 257 slov ve sněmovní „žvanírně“! Kdo je králem žvanilů a kdo nemluví vůbec? Analýza Blesku: 606 257 slov ve sněmovní „žvanírně“! Kdo je králem žvanilů a kdo nemluví vůbec? Jak často vystupují jednotliví poslanci a kolik toho řekli na mikrofon? Blesk prošel přes 12 tisíc s... číst článek
Exministři pro Blesk o proměně školství: Povinná docházka musí být delší. A biflování utne AI Exministři pro Blesk o proměně školství: Povinná docházka musí být delší. A biflování utne AI Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) sice není ve funkci dlouho, stihl již však představit svou vizi ... číst článek

Další Politici

zobrazit profil František Matějka
František Matějka
zobrazit profil Roman Kubíček
Roman Kubíček
zobrazit profil Jaroslav Hejl
Jaroslav Hejl
zobrazit profil Pavla Pivoňka Vaňková
Pavla Pivoňka Vaňková
zobrazit profil Lukáš Vlček
Lukáš Vlček
zobrazit profil Vít Kaňkovský
Vít Kaňkovský
zobrazit profil Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker
zobrazit profil František Gábor
František Gábor