Leonard Cohen

Datum narození: 21. 9. 1934
Datum úmrtí: 7. 11. 2016
Místo narození: Montréal, Kanada
Profese: hudebník, básník
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Leonard Cohen byl populární kanadský hudebník, básník a kreslíř. Za svůj život získal mnoho ocenění, po světě ho proslavila především skladba „Hallelujah“.

Leonard Cohen pocházel z židovské rodiny. Jeho otec Nathaniel Bernard byl původním povoláním inženýr, který bojoval v první světové válce. Zemřel, když Leonardovi bylo 9 let. Jeho matka Masha pocházela z Litvy. Leonard Cohen měl o 5 let starší sestru Esther, se kterou si v dětství moc nerozuměl.

Leonard Cohen byl průměrný student a v žádném předmětu nijak nevynikal. Na střední škole poznal pozdějšího velkého přítele sochaře Morta Rosengartena. Cohena od dětství zajímala poezie a lidová hudba. Učil se na flétnu, ale neúspěšně. Zlomem byla koupě akustické kytary. Důležitým vzorem na literárním poli mu byl španělský básník Federico García Lorca. Na univerzitě se začal věnovat amatérskému divadlu, promoval v roce 1955.

Cohen a literatura

Své první básně Leonard Cohen publikoval v různých časopisech již během studií. Jeho první sbírka vůbec, Let Us Compare Mythologies, vyšla v roce 1956. V Cohenově sbírce se promítala témata jako víra, ztráta, láska, sex či zájem o ženy. Následně začal studovat literaturu na Kolumbijské univerzitě, ale školu opustil v roce 1957.

V této době Leonard Cohen experimentoval s drogami, jako byly například LSD, hašiš či marihuana, ale také s amfetaminy. V roce 1963 napsal Leonard Cohen svůj první román Oblíbená hra a postupně mu vyšly básnické sbírky nazvané The Spice-Box of Earth, Flowers for Hitler či Parasites of Heaven. V roce 1965 dokončil i svůj druhý román Nádherní poražení.

Cohen a hudba

Po nepříliš velkém úspěchu ve světě literatury se Leonard Cohen rozhodl zaměřit na hudbu. Nejprve napsal několik písní pro skupinu The Stormy Clovers, sám nevystupoval. V říjnu 1966 se rozhodl odjet do Nashvillu, aby zkusil štěstí na poli country hudby. Když však po cestě dorazil do New Yorku, svůj sen odložil. Začal se stýkat s lidmi z okolí Andyho Warhola a své písně nabídl zpěvačce Judy Collins. Ta dvě z ních (Suzanne, Dress Rehearsal Rag) vydala na albu In My Life (1966) a tři (Sisters of Mercy, Priests a Hey, That's No Way to Say Goodbye) na album Wildflowers (1967).

Leonard Cohen své debutové album Songs of Leonard Cohen vydal v prosinci 1967. Nahrával ho už od ledna. V americké hitparádě časopisu Billboard album obsadilo 83. příčku, ve Velké Británii se vyšplhalo dokonce na 13. místo. Složil také hudbu k několika filmům. Jeho nejznámější písní je "Hallelujah" z alba Various Positions (1984). Singl neměl žádný velký ohlas, dokud ho zpěvák John Cale nepřezpíval v roce 1991. Spolupracoval s hudebníky Elthonem Johnem, Stingem či Peterem Gabrielem.

V roce 1994 Leonard Cohen přerušil hudební dráhu a vstoupil do buddhistického kláštera Mount Baldy Zen Center v Kalifornii. V roce 1996 byl vysvěcen na zenbuddhistického mnicha a roku 1999 z kláštera odešel. Následně pokračoval v hudbě a věnoval se také kresbě. Nahrál celkově 14 alb, poslední deska You Want it Darker vyšla v říjnu 2016. Leonard Cohen zemřel 7. listopadu 2016 ve věku 82 let.

LEONARD COHEN - VŠE O ZPĚVÁKOVI ČTĚTE ZDE

 

Články o celebritě

Generální ředitel televize se pět let od zásnub oženil! Nevěsta zvolila netradiční šaty Generální ředitel televize se pět let od zásnub oženil! Nevěsta zvolila netradiční šaty Po sedmi letech od začátku vztahu a pěti letech od zasnoubení se generální ředitel slovenské televiz... číst článek
Pohřeb Honzy Vyčítala (†77): Kněz nad rakví prozradil tajemství jeho manželství! Pohřeb Honzy Vyčítala (†77): Kněz nad rakví prozradil tajemství jeho manželství! Nejen rodina, ale i kamarádi a kolegové z branže se v úterý loučili s Honzou Vyčítalem (†77). Před s... číst článek
Pohřeb Honzy Vyčítala (†77): Přátelé odmítli mluvit nad rakví, síň pak zavřela hrozba! Pohřeb Honzy Vyčítala (†77): Přátelé odmítli mluvit nad rakví, síň pak zavřela hrozba! V pražském strašnickém krematoriu se rodina a přátelé rozloučili s muzikantem a kreslířem Janem Vyčí... číst článek

Další Zpěváci

zobrazit profil Aleš  Brichta
Aleš Brichta
zobrazit profil Majk Spirit (Michal Dušička)
Majk Spirit (Michal Dušička)
zobrazit profil Frank Sinatra
Frank Sinatra
zobrazit profil Simona Hégerová
Simona Hégerová
zobrazit profil Jaromír Mayer
Jaromír Mayer
zobrazit profil Joakim Brodén
Joakim Brodén
zobrazit profil Marcela Březinová
Marcela Březinová