Réka  Derzsi

Réka Derzsi

Datum narození: 2. 3. 1984
Místo narození: Bratislava
Výška: 171 cm
Profese: herečka
Znamení: Ryby

Související celebrity

Životopis

Slovenská herečka Réka Derzsi se českým divákům předvedla v koprodukčním filmu Lištičky a také na divadelních prknech. Ve Švadově divadle dostala jednu z ústředních rolí v inscenaci Krysař.

Herečka Réka Derzsi si hlavní roli zahrála v českém krátkometrážním snímku Den jednoho herce (2008) či v koprodukčním irsko-českém dramatu Lištičky (2009), kde ztvárnila postavu au pair Alžběty, která se zoufale snaží vytvořit si svůj nový život v Irsku tím, že si chce najít chlapa za každou cenu, a to částečně proto, že její domov na Slovensku má být brzy srovnán se zemí kvůli nové dálnici. Za roli Alžběty byla nominovaná na Slovenskou národní filmovou cenu – Slnko v sieti a oceněná cenou PRIX Best Actress na Rouen Nordic Film Festivalu ve Francii.

Réka Derzsi se objevila v řadě slovenských seriálů, jako jsou Ochránci, Zlodeji detí, Dr. Dokonalý, Aféry, Nesmrtelní, Sekerovci, Ordinácia v ružovej záhrade.

Již v šesti letech se Réka Derzsi začala věnovat baletu, folklóru a modernímu tanci. Následovaly různé kroužky jako např. loutkoherectví, dramatický či recitační kroužek, díky kterým se již v útlém věku seznámila s divadlem a účastnila se různých amatérských festivalů na Slovensku i v Maďarsku. Po ukončení gymnázia nastoupila k divadlu a rok působila v Jókaiho Divadle v Komárně, poté v Budapešti v Centrál Színház. Po dvou letech u divadla se rozhodla pro studium oboru činoherní herectví na Vysoké škole Múzických umění v Bratislavě. Po ukončení VŠ sezonu hrála v Městském divadle v Žilině.

V roce 2010 se Réka Derzsi přestěhovala do Prahy. Působila v A studio Rubín, na Letních shakespearovských slavnostech či v Národním divadle Brno. Roku 2013 začala hostovat v pražském Švandově divadle, kde dostala role v inscenacích Cry Baby Cry či Popeláři. Začátkem listopadu 2016 mělo premiéru představení Krysař, k němuž scénář podle předlohy Viktora Dyka napsala Martina Kinská. Do titulní role režisér Dodo Gombár obsadil skvělou Kláru Cibulkovou. Réka Derzsi ztvárnila Agnes. V dalších rolích se objevili například Jacob Erftemeijer, Luboš Veselý nebo Eva Josefíková.

 

Další Herci

zobrazit profil Csongor Kassai
Csongor Kassai
zobrazit profil Karla Chadimová
Karla Chadimová
zobrazit profil Claudia Cardinale
Claudia Cardinale
zobrazit profil Pavel Sedláček
Pavel Sedláček
zobrazit profil Michael B. Jordan
Michael B. Jordan
zobrazit profil Felicity Huffman
Felicity Huffman
zobrazit profil Robin Wright
Robin Wright
zobrazit profil Alois Švehlík
Alois Švehlík