Radim Hladík

Datum narození: 13. 12. 1946
Datum úmrtí: 4. 12. 2016
Místo narození: Praha
Profese: kytarista
Znamení: Střelec

Související celebrity

Životopis

Radim Hladík byl nejdéle působícím členem a kytaristou legendární kapely The Blue Effect. Po odchodu Vladimíra Mišíka byl navíc vůdčí osobností skupiny.

V roce 1968 stál Radim Hladík u vzniku legendární skupiny The Blue Effect a byl jediným jejím členem, který ji nikdy neopustil. Tedy až do své smrti.

Největší hit vznikl v samých začátcích The Blue Effect

Původně skupinu vedl další skvělý hudebník Vladimír Mišík. Ten ovšem s kapelou vydržel pouze do vydání prvního alba s názvem Meditace, které vzniklo v roce 1970. Už v roce 1968 ovšem kapela představila svůj nejznámější hit Slunečný hrob. V Pražské lucerně ho na 2. československém beatovém festivalu ovšem ještě hrála s anglickým textem jako Sunny Grave. Poté, co Mišík kapelu opustil, převzal jeho místo Radim Hladík.

Kromě kytary hrával na elektronické varhany, pilník a sirénu. Jedním z jeho největších hitů je skladka Čajovna, která se stala hledanou na YouTube, přestože vznikla v době bez internetu.

Ostatně stejně jako píseň Šaty z šátků Leška Semelky, klávesisty a zpěváka Blue Effectu, kterou Radim Hladík nahrál s bubeníkem Vlado Čechem. Ta roku 1979 převálcovala konkureci a získala Bratislavskou lyru.

Hladík spolupracoval s řadou dalších hudebníků

Hudebník Radim Hladík spolupracoval i s jinými muzikanty, jako jsou např. Pavol Hammel a Fedor Frešom či Oldřichem Kellnerem a Lubošem Mandou. Věnoval se i folkové hudbě - vystupoval s Jaroslavem Hutkou, kterého doprovázel na klasickou španělskou kytaru.

RADIM HLADÍK A NEVYLÉČITELNÁ CHOROBA

Původně se učil hrát na klavír

Jako dítě se Radim Hladík učil hrát na klavír. Dva roky navštěvoval Pražskou konzervatoř, kde studoval hru na kytaru; od patnácti na ni hrál ve skupině Komety. Roku 1964 začal profesionálně vystupovat v klubu Olympik. Byl členem legendární beatové skupiny The Matadors. Publikum často dokázal okouzlit něčím, co ještě na jevišti neviděli, třeba hrou na kytaru za krkem.

Zemřel kvůli fibróze plic

S The Blue Effect se Radim Hladík na podiu naposledy objevil 14. září 2016. Kvůli fibróze plic, kterou trpěl několik let, živé vystupování přerušil a čekal na transplantaci plic. Zemřel 4. prosince 2016 ve věku 69 let.

O RADIMU HLADÍKOVI ČTĚTĚ ZDE

 

Další Hudebníci

zobrazit profil Ota Baláž
Ota Baláž
zobrazit profil DJ Lucca - Lucie Dvořáková
DJ Lucca - Lucie Dvořáková
zobrazit profil Šimon Ornest
Šimon Ornest
zobrazit profil Pekař (Petr Štolba)
Pekař (Petr Štolba)
zobrazit profil Josef Vařeka
Josef Vařeka
zobrazit profil Keith Richards
Keith Richards
zobrazit profil Jožo Ráž
Jožo Ráž