Jiří Pecha

Datum narození: 12. 11. 1944
Datum úmrtí: 28. 2. 2019
Přezdívka: Peca
Místo narození: Třebíč
Profese: herec
Znamení: Štír

Související celebrity

Životopis

Jiří Pecha s Boleslavem Polívkou založil Divadlo Husa na provázku. Za roli babičky dostal speciální Cenu Alfréda Radoka za mužský herecký výkon v ženské roli.

Divadelní, televizní a filmový herec Jiří Pecha, mezi kolegy a přáteli zvaný Peca, se před studiem na JAMU v Brně vyučil elektromechanikem.

JIŘÍ PECHA - ROZHOVOR NEJEN O KUMŠTU A ALKOHOLU

Pecha zazářil se svým divadlem

V roce 1967 Jiří Pecha nastoupil do angažmá divadla Večerní Brno, roku 1970 do Slováckého divadla v Uherském Hradišti. V roce 1972 se stal výraznou osobností Divadla na provázku (Husa na provázku), které zakládal společně s Bolkem Polívkou.

Od roku 1997 Jiří Pecha ztvárňoval roli babičky v komediální inscenaci Babička - fetišistická revue, za niž téhož roku obdržel speciální Cenu Alfréda Radoka za mužský herecký výkon v ženské roli. Úspěch měl i se svým divadlem jednoho herce Nejsem svůj pes. Účinkoval také v Městském divadle Brno, kde nastudoval roli Estragona Čekání na Godota. V Klicperově divadle si zahrál krále Leara.

Pecha hrál v Pupendu i v Nudě v Brně

Na televizní obrazovce se Jiří Pecha poprvé objevil roku 1973 v pohádce Radima Cvrčka Kazisvěti po boku Pavla Zedníčka, Bolka Polívky, Karla Heřmánka či Jiřího Bartošky. Zahrál si mj. ve filmech Balada pro banditu, Šašek a královna, Lotrando a Zubejda, Zapomenuté světlo, Stůj nebo se netrefím, Pupendo, Nuda v Brně, Musíme si pomáhat, Anděl Páně, Peklo s princeznou, Anděl Páně 2, Babovřesky 1, 2, 3, Akvabely.

Role Jiří Pecha dostal v řadě televizních inscenací (mj. Tango, Požírač medvědů, Silná jako smrt) a seriálů (např. Bylo nás pět, Četnické humoresky, Trapasy, Špačkovi v síti času).

O JIŘÍM PECHOVI ČTĚTE ZDE>>

Se svou první ženou měl Jiří Pecha dceru, která žije v Austrálii, s druhou, Janou Pechovou, vychvovával dcery dvě.

Herec Jiří Pecha zemřel 28. února 2019. Bylo mu 74 let.

 

Články o celebritě

Další Herci

zobrazit profil Viktor Zavadil
Viktor Zavadil
zobrazit profil Jaroslav Dušek
Jaroslav Dušek
zobrazit profil Carey Lowell
Carey Lowell
zobrazit profil Ondřej Pavelka
Ondřej Pavelka
zobrazit profil František Němec
František Němec
zobrazit profil Jeanette Rosenbergová
Jeanette Rosenbergová
zobrazit profil Veronika Senciová
Veronika Senciová