Zdenka Procházková

Datum narození: 4. 4. 1926
Datum úmrtí: 25. 8. 2021
Místo narození: Praha
Profese: herčka
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Zdenka Procházková, někdejší partnerka Karla Högera, představitelka řady rolí jak v Česku, tak v zahraničí, byla držitelkou ceny Artis Bohemiae Amicis.

Zdenka Procházková se narodila v Praze roku 1926.

Díky mamince, slavné klavíristce, se Zdenka Procházková již od dětství věnovala baletu a hře na piáno. Studium herectví na Pražské konzervatoři přerušila nacistická okupace. Školu dokončila po válce v Brně. Jejím prvním divadelním angažmá byla scéna divadla v Opavě. Později přešla do Prahy do Divadla ABC a do Městských divadel pražských.

Z. PROCHÁZKOVÁ - KVŮLI BAAROVÉ UTEKLA Z NEMOCNICE

Úspěchy slavila i v zahraničí

V roce 1957 až 1958 Zdenka Procházková působila jako konferenciérka v Laterně Magice, s níž vystupovala i na Expo 58 v Bruselu. Hostovala mj. v Divadle na Vinohradech či v Národním divadle. Díky své skvělé němčině slavila úspěchy i v zahraničí, zejména na jevišti ve vídeňském Burgtheatru.

Roku 1974 získala první cenu v mezinárodní soutěži dramat v Buenos Aires za hru Jean a já, kterou uvedla na několika evropských scénách. Jezdila také po zájezdových představeních. Nejúspěšnějším z nich byla inscenace Drahý lhář, kde hrála se svým bývalým manželem Karlem Högerem (17. června 1909 až 4. května 1977), což bylo jeho poslední představení.

HEREČKA PROMLUVILA O INTIMNOSTECH S HÖGEREM

S Högerem se seznámila před kamerou

Před kamerou se Zdenka Procházková poprvé objevila v dramatu Bořivoje Zemana Mrtvý mezi živými (1946) po boku Karla Högera, v němž se budoucí dlouholetý pár seznámil. Jednu ze stěžejních postav ztvárnila ve válečném snímku ...a pátý jezdec je Strach (1964), který roku 1965 reprezentovala společně s Miroslavem Macháčkem na filmovém festivalu v Argentině. Hlavní roli dostala mj. v televizním dramatu Měsíc s dýmkou.

Posléze se Zdenka Procházková z donucení normalizačního režimu odmlčela. Objevovat se před kamerou opět začala od konce 70. let 20 století, a to např. v seriálech Nemocnice na kraji města, Arabela či Návštěvníci. Po Sametové revoluci 1989 ji diváci mohli zaregistrovat v menších seriálových rolích (Ulice, Ordinace v růžové zahradě, Všechny moje lásky, Gympl s (r)učením omezeným), v řadě inscenací či v komedii Dušana Kleina Svatba na bitevním poli (2007) s Bolkem Polívkou v hlavní roli.

U Renče si zahrála Lídu Baarovou

V kontroverzním životopisném velkofilmu režiséra Filipa Renče Lída Baarová (2016) ztvárnila tuto slavnou herečku v pokročilém věku, tedy vypravěčku příběh. Jako mladou krásku na vrcholu kariéry ji zpodobnila Táňa Pauhofová. Roli vůdce Adolfa Hitlera mistrně vystřihl Pavel Kříž. Po úspěchu filmu Zdenka Procházková čekala daší role, ale comeback se nedostavil.

O ZDENCE PROCHÁZKOVÉ ČTĚTE ZDE>>

Po Högerovi si vzala Rakušana

Po manželství s Karlem Högerem, který se po jejich rozchodu roku 1962 znovu oženil, se Zdenka Procházková podruhé provdala, a to za Rakušana Ericha Hartmana a stala se tak česko-rakouskou občankou.

Po jeho smrti zůstala ve Vídni, začala opět hrát a propagovat v Rakousku českou a v Česku rakouskou literaturu. Roku 2004 zato získala cenu ministra kultury Artis Bohemiae Amicis; zároveň vydala vzpomínkovou knihu Na jevišti mezi Prahou a Vídní - Nezapomenutelná Líza Doolittlová.

Zdenka Procházková zemřela 25. srpna 2021. Bylo jí 95 let.

 

Články o celebritě

Nedopatření v "in memoriam" sekci Českých lvů: Zapomněli na Hanu Maciuchovou (†75)?! Nedopatření v "in memoriam" sekci Českých lvů: Zapomněli na Hanu Maciuchovou (†75)?! Součástí slavnostního večera předávání 29. výročních cen České filmové a televizní akademie je pokaž... číst článek
Radmila Volková (†96): Smrt nejstarší české herečky Radmila Volková (†96): Smrt nejstarší české herečky Ve věku 96 let zemřela jedna z nejstarších českých hereček Radmila Volková Ambrožová. Narodila se o ... číst článek
Hvězdná úmrtí v roce 2021: Odešli Popelka Šafránková, Belmondo i Meky Žbirka! Hvězdná úmrtí v roce 2021: Odešli Popelka Šafránková, Belmondo i Meky Žbirka! Měli jsme je rádi, obdivovali jsme je. Rozdávali radost, točili skvělé filmy a seriály, jako sportov... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Štěpán Benoni
Štěpán Benoni
zobrazit profil Eva Salzmannová
Eva Salzmannová
zobrazit profil Johnny Galecki
Johnny Galecki
zobrazit profil Miluše Šplechtová
Miluše Šplechtová
zobrazit profil Josef Čáp
Josef Čáp
zobrazit profil Hilary  Duff
Hilary Duff
zobrazit profil Kim Cattrall
Kim Cattrall