František Soukup

Datum narození: 13. 12. 1983
Přezdívka: FrANTOMAS
Místo narození: Praha
Profese: skladatel, producent, zpěvák, klávesista
Znamení: Střelec

Související celebrity

Životopis

Skladatel a producent František Soukup, syn úspěšných exmanželů Gábiny Osvaldové a Ondřeje Soukupa, se proslavil díky kapele Nightwork, jež roku 2010 ovládla Cenu Anděl.

František Soukup se neučil nijak nejlépe, přesto se mu podařilo dokončit gymnáziium a po něm úspěšně absolvovat Metropolitní univerzitu Praha. A začal se živit hudbou. Roku 2005 se stal jedním ze zakládajících členů úspěšné kapaly Nightwork a společně s kolegou ze skupina Davidem Prachařem se pustil do skládání filmové, divadelní a reklamní hudby. Nejvíc jej ale zaměstnávala kapela, pro niž nejen tvořil, ale také hrál na klávesy a zpíval. Jmenujme alba Respectmaja (2007), Respectmaja reedition (2008) a Tepláky aneb Kroky Františka Soukupa (2010).

FRANTIŠEK SOUKUP O ROZPADU NIGHTWORKU

Hudební formace Nightwork získala řadu ocenění: roku 2009 se stala skokanem roku (postup z 94. na 11. místo), Ceny Anděl ovládla roku 2010, a to v kategoriích skupina roku, videoklip roku (Tepláky) a album roku (Tepláky aneb kroky Františka Soukupa), na hudebních cenách Žebřík bodovala roku 2009 (2. místo se skladbou Globální oteplování), roku 2010 (3. příčky v kategoriích album roku a skladka roku – opět Tepláky Františka Soukupa). V letech 2010 až 2012 se Nightwork umístila třetí a dvakrát druhá ve Zlatém slavíkovi Mattoni. Roku 2013 se kapela rozhodla odejít z hudební scény.

FRANTA SOUKUP A NAHÁČI V ZOO

Talentovaný František Soukup je autorem např. ústředních písní k seriálu Ona a on (2005), k filmů Erperti (2006), Prachy dělaj člověka (2006), Ženy v pokušení (2010), skladby k projektu čtení pomáhá (2011) či k snímku Signál (2012). Dále vytvořil třeba hymnu ČEZ na slova své matky Gabriely Osvaldové (2005) či hudbu k audioknize Ty jsi můj strašnej zloděj času (2009).

O FRANTIŠKU SOUKUPOVI ČTĚTE ZDE

František Soukup je synem slavných rodičů - textařky Gábiny Osvaldové a skladatele Ondřeje Soukupa. Ze vztahu svého otce se slovenskou zpěvačkou a muzikálovou herečkou Lucií Šoralovou má nevlastní sourozence - sestru Rebeku a bratra Ondřeje.

S partnerkou Lindou se Františku Soukupovi narodil syn Maxmilián.

 

Další Hudebníci

zobrazit profil Karel Holas
Karel Holas
zobrazit profil Tomáš Krulich
Tomáš Krulich
zobrazit profil Petr Harazin
Petr Harazin
zobrazit profil Smack (Jakub Janeček)
Smack (Jakub Janeček)
zobrazit profil Zdeněk Merta
Zdeněk Merta
zobrazit profil Pavel Callta
Pavel Callta
zobrazit profil Marián Varga
Marián Varga