Petr Oliva

Datum narození: 14. 2. 1943
Datum úmrtí: 9. 2. 2019
Profese: herec, dabér
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Herec Petr Oliva se televizním divákům vryl do paměti jako bývalý voják a zarytý zastánce komunistického režimu plk. Kalina v seriálu Ordinace v růžové zahradě 2.

Po absolvování pražské DAMU hrál Petr Oliva a vojenské základní službě v Armádním uměleckém souboru Víta Nejedlého (1964 až 1966) nastoupil do svého prvního angažmá v Divadle J. Průchy v Kladně (1966 až 1972).

PETR OLIVA A OPERACE PÁTEŘE

Posléze Petr Oliva na dvacet let zakotvil v pražském Divadle E. F. Buriana. Diváci jej měli možnost vidět také v Divadle U Hasičů, Divadle U Valšů, Divadle Blaník v Divadle Radka Brzobohatého (např. představení Cyrano, Tančízna, Klec bláznů).

V roce 1997 založil Pražské (ne)závislé divadlo, které ovšem nemělo dlouhého trvání, Petr Oliva sám přiznal vlastní nedostatek manažerských schopností.

PROČ PETR OLIVA ZAVRHL SVÉ DĚTI

Na filmovém plátně Petr Oliva debutoval ve válečném dramatu Jiřího Sequense st. Atentát (1964), kde hlavní role ztvárnili Radoslav Brzobohatý, Rudolf Jelínek, Ladislav Mrkvička a Luděk Munzar. První velká role přišla v komedii Půlnoční kolona (1972), a to po boku Ladislava Potměšila, Jaromíra Hanzlíka a Jiřího Krampola.

Na televizní obrazovce Petr Oliva hrál v desítkách televizních inscenací, pohádek a také v řadě seriálů (Třicet případů majora Zemana, Okres na severu, Sanitka, Pojišťovna štěstí, Vyprávěj, Policie Modrava či Ordinace v růžové zahradě 2, kde dostal roli plukovníka Kaliny, bývalého vojáka z povolání a zastánce minulého režimu).

Petr Oliva se proslavil též v dabingu. Svůj hlas propůjčil mj. Pierru Richardovi, Paolo Villaggimu Robertu Redfordovi či Bodiemu z dnes již kultovního britského seriálu Profesionálové.

O PETRU OLIVOVI ČTĚTE ZDE

První manželkou Petra Olivy byla herečka Regina Rázlová, s níž měl syna Lukáše (*1973) a dceru Adélu (*1977), druhou též kolegyně z branže, a to Dagmar Čárová. S ní zplodil syna Pavla (*1986).

Petr Oliva zemřel 9. února 2019. Bylo mu 75 let.

 

Články o celebritě

Rok 2019 byl pohromou českého showbyznysu: Proč nám vzal Gotta a desítky dalších hvězd! Rok 2019 byl pohromou českého showbyznysu: Proč nám vzal Gotta a desítky dalších hvězd! Na rok 2019 bude Česko vzpomínat jako na jeden z nejtragičtějších, co se úřadování kmotřičky smrti v... číst článek
Gott (†80) nemá na Dušičky hrob! Kde leží slavní, kteří nás letos také opustili? Gott (†80) nemá na Dušičky hrob! Kde leží slavní, kteří nás letos také opustili? Ani měsíc po smrti nenašel Karel Gott (†80) klid v hrobě. Vdova Ivana (43) zatím jen oznámila, že sp... číst článek
Líbačka se Zedníčkem v Pitavalu: Byla jsem klidná i vzrušená, vzpomíná Dagmar Čárová Líbačka se Zedníčkem v Pitavalu: Byla jsem klidná i vzrušená, vzpomíná Dagmar Čárová V Policii Modrava jako vdavekchtivá recepční šumavského hotelu marně balí Jaroslava Satoranského (79... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Julianne Moore
Julianne Moore
zobrazit profil Peter Dinklage
Peter Dinklage
zobrazit profil Lukáš Latinák
Lukáš Latinák
zobrazit profil Cameron Boyce
Cameron Boyce
zobrazit profil Simona Peková
Simona Peková
zobrazit profil Will Poulter
Will Poulter
zobrazit profil Anna-Marie Valentová
Anna-Marie Valentová
zobrazit profil Brandon Lee
Brandon Lee