Ladislav Mrkvička

Datum narození: 2. 2. 1939
Datum úmrtí: 27. 12. 2020
Místo narození: Praha
Profese: herec, dabér
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Herec Ladislav Mrkvička se stal též uznávaným dabérem a recitátorem. Za celoživotní mistrovství v dabingu získal v roce 2012 Cenu Františka Filipovského. V roce 2019 se dočkal i Thálie a roku 2020 Českého lva.

Po studiích na pražské DAMU působil Ladislav Mrkvička v ostravském Divadle Petra Bezruče (1962 až 1967) a poté přešel do Klicperova divadla v Hradci Králové. V letech 1968 až 1974 byl členem Divadla S. K. Neumanna v Libni (dnešní Divadlo pod Palmovkou), posléze (1977 až 1990) působil v Divadle Na zábradlí. Roku 1991 se stal členem Činohry Národního divadla v Praze.

LADISLAV MRKVIČKA - SYN PODLEHL DROGÁM

Na filmovém plátně se Ladislav Mrkvička poprvé objevil roku 1959, a to ve válečném dramatu natočeném podle předlohy Jana Otčenáška Romeo, Julie a tma. Svou první významnou roli ztvárnil v historickém snímku Atentát (1964) - po boku Radoslava Brzobohatého, Rudolfa Jelínka a Luďka Munzara.

Výrazně se Ladislav Mrkvička do povědomí diváků zapsal rolí kriminalisty Stejskala v normalizačním seriálu Třicet případů majora Zemana (1978). Podobně také postavami žokejů jak ve filmu Dostih (1981), tak v seriálu Dobrá voda (1982) s Petrem Haničincem a Vladimírem Dlouhým.

Ladislav Mrkvička se předvedl v řadě filmů (Grandhotel, Celebrity s.r,o., Tenkrát v ráji), televizních inscenací a pohádek (Pták Žal, Paní Mlha, Kouzelnice, Korunní princ) či seriálů (mj. Panoptikum města pražského, Dobrodružství kriminalistiky, Policie Modrava).

LADISLAV MRKVIČKA ČELIL ZA TOTALITY REPRESÍM

Kromě herectví se Ladislav Mrkvička vždy věnoval dabingu. Jeho hlasem promlouvají mj. Dustin Hoffman či Jean-Paul Belmondo. V roce 2012 získal Cenu Františka Filipovského za celoživotní mistrovství v dabingu. Stal se též uznávaným recitátorem a roku 1998 pedagogem na DAMU.

V roce 2019 Ladislav Mrkvička obdržel Cenu Thálie na celoživotní mistrovství v činohře. Rok nato dostal Českého lva za svůj výkon v road movie Staříci.

O LADISLAVU MRKVIČKOVI ČTĚTE ZDE>>

Herec a dabér Ladislav Mrkvička se ženil dvakrát. Měl pět potomků, z toho dva nemanželské.

Ladislav Mrkvička zemřel 27. prosince 2020.

 

Články o celebritě

Život Ladislava Mrkvičky (†81): Dvě nemanželské děti, smrt miminka po porodu a syn na drogách! Život Ladislava Mrkvičky (†81): Dvě nemanželské děti, smrt miminka po porodu a syn na drogách! Slavný český herec Ladislav Mrkvička (†81), který by 2. února oslavil 84. narozeniny, měl pestrý živ... číst článek
Tajemství Ivanky Deváté po rozpadu manželství s Vinklářem: Žárlivost a výhrůžky kvůli milenci! Tajemství Ivanky Deváté po rozpadu manželství s Vinklářem: Žárlivost a výhrůžky kvůli milenci! Herečka a spisovatelka Ivanka Devátá (87) toho už prožila hodně - a leccos »spískal« Josef Vinklář (... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Gregor Bauer
Gregor Bauer
zobrazit profil Lucia Bugalová
Lucia Bugalová
zobrazit profil Viktor Dvořák
Viktor Dvořák
zobrazit profil Ewan McGregor
Ewan McGregor
zobrazit profil Martin Finger
Martin Finger
zobrazit profil Sophia Loren
Sophia Loren
zobrazit profil Eva Kristínová
Eva Kristínová
zobrazit profil Blake Lively
Blake Lively