Antonín Kratochvíl

Datum narození: 12. 4. 1947
Místo narození: Lovosice
Profese: fotograf
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Antonín Kratochvíl stál u zrodu agentury Sedm. Časopis American Photo ho roku 1999 zařadil mezi sto nejvýznamnějších osobností světové fotografie.

Otec Antonína Kratochvíla, křtěného Antonín Bedřich Kratochvíl, byl majitelem fotoateliéru. Když mu komunisti podnik zabavili, násilně rodinu na čtyři roky umístili do pracovního tábora ve Vinoři. Antonín Kratochvíl z politických důvodů nemohl studovat, tak se vyučil stavebním zámečníkem.

ROZHOVOR S ANTONÍNEM KRATOCHVÍLEM V LIDÉ A ZEMĚ

Za totality dostal Kratochvíl sedm let

Roku 1967 se Antonín Kratochvíl poprvé oženil. Před narozením syna přes Jugoslávii emigroval do Rakouska, takže svého prvního potomka viděl po osmnácti letech. V totalitním Československu byl v nepřítomnosti odsouzen na sedm let za nedovolené opuštění republiky a rozšiřování projevů z tehdejšího sjezdu spisovatelů. Prošel uprchlickým táborem Traiskirchen, vězením ve Švédsku, francouzskou cizineckou legií a nakonec skončil v Nizozemsku, kde studoval na umělecké Akademii Gerrita Rietveltda.

ANTONÍN KRATOCHVÍL EXKLIZIVNĚ PRO REFLEX

Podruhé se Antonín Kratochvíl oženil s Američankou a v roce 1972 se přestěhoval do USA, kde pracoval pro prestižní americké noviny a časopisy, jako jsou Playboy, Penthouse, Vogue, Rolling Stone, Los Angeles Times Magazine nebo Newsweek. Fotografoval mj. mnohé celebrity z uměleckého světa.

Kratochvíl fotil válku i genocidu

V polovině 70. let 20. století se Antonín Kratochvíl vypravil do východního bloku, kde dvě desetiletí fotil život jak za železnou oponou, tak po jejím pádu. Tuto svou práci shrnul v knize Broken Dream: Twenty Years of War in Eastern Europe, která vyšla v prosinci 1997.

Jako reportér Antonín Kratochvíl působil na místech válečných konfliktů, zaznamenával genocidu v Zaire a Rwandě, utečence v Bosně i v Afghánistánu, oběti epidemie AIDS v Zimbabwe a pašeráky drog v Guatemale. Posléze se začal věnovat tématům, jako jsou mizející příroda či kultury.

Antonín Kratochvíl dostal řadu cen

Za svou dokumentární fotografii byl Antonín Kratochvíl mnohokrát oceněn, získal mj. tři ceny World Press Photo (WPP). První cenu WPP v kategorii Portrét obdržel roku 1997, v roce 2002 v kategorii hlavní zprávy za fotku obchodníků s narkotiky ve vězení v Barmě. Za snímek konžské ženy prodávající maso ulovených zvířat dostal cenu v kategorii Příroda a životní prostředí.

O ANTONÍNU KRATOCHVÍLOVI ČTĚTE ZDE>>

Portrétní a reportážní fotograf Antonín Kratochvíl, zakládající člen fotografické agentury Sedm (VII Photo Agency), byl roku 1999 časopisem American Photo zařazen mezi sto nejvýznamnějších osobností světové fotografie. Velký úspěch měla jeho kniha Vanishing zachycující ničení přírody.

Kratochvíl si zahrál v Hřebejkově filmu

Vystavoval v nejprestižnějších galeriích po celém světě. Fotografie Antonína Kratochvíla jsou ve sbírce Bibliotheque Nationale v Paříži nebo v Muzeu moderního umění v San Franciscu. V červnu 2010 v pražském Mánesu představil unikátní soubor fotografií Moscow nights zachycující život moskevské zlaté mládeže. Objevil se i ve filmu. Jan Hřebejk ho obsadil do role sochaře ve filmu Kawasakiho růže.

Antonín Kratochvíl byl čtyřikrát ženatý. Narodili se mu celkem tři synové - Michael, Anthony Waynne Cooper a Gavyn.

 

Další Umělci

zobrazit profil Dominik Vodička
Dominik Vodička
zobrazit profil Robin Ondráček
Robin Ondráček
zobrazit profil Michael Klang
Michael Klang
zobrazit profil Michal Necpál
Michal Necpál
zobrazit profil Vladimír Franz
Vladimír Franz
zobrazit profil Ivan Kotmel
Ivan Kotmel