Martin Dolenský

Datum narození: 24. 3. 1970
Datum úmrtí: 6. 4. 2017
Místo narození: Praha
Profese: režisér, herec
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Režisér Martin Dolenský, který se proslavil úspěšným seriálem Vyprávěj či veselou štědrovečerní pohádkou Pravý rytíř, tragicky zahynul při autonehodě. Bylo mu 47 let.

Po studentských filmech se režijním debutem Martina Dolenského stala komedie Jedna vánoční (1999) o štědrovečerním čase z pohledu dvou bezdomovců a pejska, k níž si i napsal scénář. Obsadil do ní mj. Leoše Suchařípu, Zdenu Hadrbolcovou, Libuši Havelkovou a Simonu Postlerovou. Kromě dalších tří TV snímků, mj. úsměvné pohádky Pravý rytíř (2016), natočil celovečerní komedie Chyťte doktora (2007) a Můj vysvlečenej deník (2012).

V televizi se Martin Dolenský uplatnil též jako seriálový režisér. Podílel se na tvorbě úspěšné série České televize Vyprávěj, dále pak na Soukromých pastech či Nevinných lžích. Natočil též několik dokumentů, např. Paní Olga či Případ vraha – Uspávačka. Diváci jej mohli zaznamenat jako herce. Epizodní role ztvárnil ve filmech Ať žijí rytíři!, Chyťte doktora, Rafťáci a v seriálech Vraždy v kruhu nebo Špačkovi v síti času.

O MARTINOVI DOLENSKÉM ČTĚTE ZDE>>

Martin Dolenský tragicky zahynul 6. dubna 2017. K nešťastné události podle policie došlo na rovném úseku silnice I. třídy č. 6, po níž jel řidič osobního vozidla Nissan (Martin Dolenský) od obce Hořesedly směrem na Karlovy Vary. Ten z dosud nezjištěných příčin přejel vlevo do protisměru a čelně se střetl s nákladním vozidlem s návěsem. Vlivem nárazu byl Nissan odhozen zpět do pravého jízdního pruhu, kde se střetl s vozidlem Škoda Octavia.

 

Další Filmaři

zobrazit profil Tomáš Weinreb
Tomáš Weinreb
zobrazit profil Dušan Klein
Dušan Klein
zobrazit profil Zdeněk Zelenka
Zdeněk Zelenka
zobrazit profil Jitka Rudolfová
Jitka Rudolfová
zobrazit profil Simona Matásková
Simona Matásková
zobrazit profil Agnieszka Holland
Agnieszka Holland
zobrazit profil Václav Marhoul
Václav Marhoul