Jan Malíř

Datum narození: 17. 8. 1948
Místo narození: Praha
Profese: kameraman, režisér
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

Jan Malíř se stal dvorním kameramanem režiséra Jana Hřebejka, s nímž se dočkal nominace na Oscara za film Musíme si pomáhat.

Po absolvování katedry kamery na FAMU Jan Malíř působil v Československé televizi a v Krátkém filmu Praha, kde spolupracoval s předními dokumentaristy, jako je např. Helena Třeštíková. Spolurežíroval dokument k 20. výročí kapely Olympic Křižovatky. Za dokument Jiří Stivín získal Zvláštní cenu v kategorii Jazzová a současná hudba na festivale MIDEM v Cannes 1994.

JAN MALÍŘ - JAK DRSNĚ OPUSTIL MARTU VANČUROVOU

Malíř točil s Chytilovou či s Kocábem

Točil s hvězdami české režie, jako jsou Věra Chytilová, a to na snímcích Faunovo velmi pozdní odpoledne (1983) a Šašek a královna (1987), nebo Vít Omler (komedie Ta naše písnička česká II či Tankový prapor). Jiří Malíř spolupracoval s Karlem Smyczkem a Michaelem Kocábem na jejich muzikálu Pražákům, těm je hej (1990).

Jan Malíř se stal dvorním kameramanem režiséra Jana Hřebejka. Poprvé se potkali při práci na muzikálu Šakalí léta (1993). Mezi jejich další úspěšné společné počiny patří filmy Učitel tance, Pelíšky, Musíme si pomáhat, Pupendo, Horem pádem, Kráska v nesnázích, Medvídek, U mě dobrý či Nestyda.

Malíř pracoval i na Havlově Odcházení

Za válečné komediální drama s Bolkem Polívkou v hlavní roli Musíme si pomáhat, k níž scénář jako k mnoha dalším napsal Petr Jarchovský, získal Jan Malíř roku 2000 Cenu za vynikající dílo od Asociace českých kameramanů a Cenu za výtvarný počin na Novoměstském hrnci smíchu 2000. Snímek byl nominován na Oscara.

Za kamerou Jiří Malíř stál při natáčení Odcházení (2011) exprezidenta Václava Havla, který se ujal režie. Na svém kontě má Jiří Malíř také úspěšné pohádky, jako jsou Lotrando a Zubejda Zdeňka Svěráka či Johančino tajemství Juraje Nvoty. Dále také režíruje reklamy či klipy a pravidelně spolupracuje na zahraničních filmech točených v Česku. V letech 1985 až 2000 vyučoval na FAMU.

Jiří Malíř se oženil s Olgou Špátovou

O JANU MALÍŘOVI ČTĚTE ZDE>>

Čtvrt století byla partnerkou Jiřího Malíře herečka Marta Vančurová, s níž má syna Jana. Další delší vztah měl s německou filmovou režisérkou Ursulou König, s níž se oženil již roku 1996.

V roce 2016 se Jiří Malíř dal dohromady s o 35 let mladší režisérkou Olgou Špátovou, dcerou dokumentaristky a spisovatelky Olgy Sommerové. V květnu 2017 se jim narodila dcera Olga. Vzali se v létě 2019.

 

Články o celebritě

Ivana Gottová pro Blesk o manželově dokumentu: Karel točil do poslední chvíle, rvalo mi to srdce! Ivana Gottová pro Blesk o manželově dokumentu: Karel točil do poslední chvíle, rvalo mi to srdce! Karel – film, kterým se fenomenální zpěvák Karel Gott (†80) rozloučil se svými fanoušky, během uplyn... číst článek
Co se dělo po premiéře KARLA? Artur Štaidl s přítelkyní, úsměvy Ivany i dcer a rozdováděná Řachanda! Co se dělo po premiéře KARLA? Artur Štaidl s přítelkyní, úsměvy Ivany i dcer a rozdováděná Řachanda! Premiéra dokumentu KAREL, která autenticky mapovala poslední měsíce života Karla Gotta (†80), je za ... číst článek
10 nejsilnějších momentů z premiéry filmu Karel: Láskyplná slova vnuků i dechberoucí krása dcer! 10 nejsilnějších momentů z premiéry filmu Karel: Láskyplná slova vnuků i dechberoucí krása dcer! Sledovali jste s námi slavnostní premiéru dlouho očekávaného dokumentu režisérky Olgy Špátové Malířo... číst článek

Další Filmaři

zobrazit profil Irena Pavlásková
Irena Pavlásková
zobrazit profil Juraj Nvota
Juraj Nvota
zobrazit profil Andrea Sedláčková
Andrea Sedláčková
zobrazit profil Jakub Červenka
Jakub Červenka
zobrazit profil Barbora Námerová scenáristka
Barbora Námerová scenáristka
zobrazit profil Dušan Rapoš
Dušan Rapoš
zobrazit profil Václav Kadrnka
Václav Kadrnka