Václav Helšus

Václav Helšus

Datum narození: 6. 3. 1947
Místo narození: Louny
Profese: herec
Znamení: Ryby

Související celebrity

Životopis

Herec Václav Helšus, který se stal hvězdou Divadla F. X. Šaldy Liberec, ztvárnil desítky rolí jak na divadelních prknech, tak před kamerou.

Vystudoval pražskou DAMU a divadlo začal hrát ještě v tzv. Kladivadle (později Činoherní studio v Ústí nad Labem). Vynikající období měl Václav Helšus ve slavném Studiu Y, které se zrodilo v Liberci a v sezoně 1978/1979 přesídlilo do Prahy. Začátkem 80. let 20. století začal působit v Divadle F. X. Šaldy. Výjimkou byla léta 1987 až 1989, kdy hrál v Národním divadle v Praze.

VÁCLAV HELŠUS - JAKO DVOJNÍK ZNALCE HUBÁLKA

Václav Helšus za svůj herecký život obdržel řadu cen. Spoluvytvářel základní podobu Malého divadla od první inscenace v roce Sametové revoluce, jíž byla hra Obsluhoval jsem anglického krále či třeba legendární Asanaci (1990) exprezidenta, spisovatele a dramatika Václava Havla.

Výčet divadelních rolí Václava Helšuse je úctyhodný a pozoruhodná je i jeho filmografie. Od Krakonoše a lyžníků (Mistr Vichr, 1980), přes Panelstory aneb Jak se rodí sídliště nebo Kalamitu Věry Chytilové, až po hlavní roli ve filmu Jana Švankmajera Přežít svůj život (2010). Zahrál si desítky rolí v televizních detektivkách, pohádkách či seriálech, jako např. Život na zámku, Případy 1. oddělení či Ulice.

 

Další Herci

zobrazit profil Samuel Arnold
Samuel Arnold
zobrazit profil Beáta Hrnčiříková
Beáta Hrnčiříková
zobrazit profil Jaroslava Hanušová
Jaroslava Hanušová
zobrazit profil Tomáš Dianiška
Tomáš Dianiška
zobrazit profil Jaroslav Plesl
Jaroslav Plesl
zobrazit profil Golshifteh Farahani
Golshifteh Farahani