Jan Birke

Jan Birke

Datum narození: 1. 6. 1969
Místo narození: Náchod
Profese: politik ČSSD, strojař
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Politik ČSSD Jan Birke byl v letech 2013 až 2021 poslancem. Poté se strana do dolní komory již nedostala.

Po studiu na strojnické půmyslovce se Jan Birke vypracoval až na manažera americko-čínské společnosti se zaměřením na zabezpečení výroby a dodávek strategických surovin v Číně. V letech 2004 až 2005 působil na ministerstvu pro místní rozvoj a rok poté jako ředitel kabinetu tehdejšího premiéra Jiřího Paroubka.

Birkemu pomohly preferenční hlasy

Do komunální politiky Jan Birke vstoupit v roce 2002. Mandát zastupitele města Náchod opakovaně obhájil a po volbách 2010 se stal jeho starostou. Do zastupitelstva kraje se dostal o dva roky později a svůj post ve volbách 2016 obhájil; díky preferenčním hlasům z 12. místa skončil na druhé.

JAN BIRKE BYL ADEPTEM NA MINISTRA KULTURY

Ve Sněmovny chtěl Jan Birke zasednout již roku 2002, podařilo se mu až ve volbách 2013. Dostal 5 456 preferenčních hlasů a předskočil tak lídryni Hanu Orgoníkovou, jež poslanecký mandát nezískala. V krajských volbách 2016 se kvůli vážným zdravotním problémům musel vzdát kandidatury na hejtmana.

Jan Birke kvůli nemoci přestal kouřit

V parlamentních volbách 2017 se Jan Birke, z něhož závažné onemocnění udělalo nekuřáka, stal lídrem ČSSD v Královéhradeckém kraji a poslanecký mandát obhájil.

Jan Birke proslul zejména tím, jak přispěl k zlepšení dopravní situace v Náchodě.

Do parlamentních voleb 2021 strana Jana Birkeho opět vyslala jako svou jedničku královéhradecké kandidátky. Neuspěl. Strana totiž z dolní komory vypadla.

JAN BIRKE - ČTĚTE O NĚM ZDE>>

Jan Birke je ženatý. S manželkou Šárkou a má dcery Natálii a Adélu.

 

 

 

Články o celebritě

Léto politiků: Na houbách i mezi Čechy v Banátu. Bartoš koncertoval, Pekarovou těší chvíle s mužem Léto politiků: Na houbách i mezi Čechy v Banátu. Bartoš koncertoval, Pekarovou těší chvíle s mužem Řada politiků si užívá volných letních chvil a hezkého letního počasí plnými doušky. Vládní prázdnin... číst článek
Česko by Polsku pomohlo, ujišťoval Zeman Dudu v Náchodě. Co říkají sousedé na Babišův výrok? Česko by Polsku pomohlo, ujišťoval Zeman Dudu v Náchodě. Co říkají sousedé na Babišův výrok? Prezident Miloš Zeman a jeho polský protějšek Andrzej Duda se sešli v Náchodě. Zeman dorazil už dopo... číst článek
Neúspěch ČSSD: Lidi v ní ztratili důvěru, míní Šmarda. Z Prahy je mi hrozně smutno, říká Birke Neúspěch ČSSD: Lidi v ní ztratili důvěru, míní Šmarda. Z Prahy je mi hrozně smutno, říká Birke Pád ČSSD do zapomnění pokračuje. Ani komunálky Šmardově partě příiš nepřály. Sám šéf ČSSD Michal Šma... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Milan Wenzl
Milan Wenzl
zobrazit profil Martin Půta
Martin Půta
zobrazit profil Martin Kukla
Martin Kukla
zobrazit profil Markéta Pekarová Adamová
Markéta Pekarová Adamová
zobrazit profil Petr Cibulka
Petr Cibulka
zobrazit profil Karel Jakobec
Karel Jakobec
zobrazit profil Milan Krajča
Milan Krajča
zobrazit profil Petr Vícha
Petr Vícha